Bruschetta to nic innego jak zwykła grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. U nas zwą to tostami, grzankami, ale żeby światowo brzmiało - niech będzie bruschetta :) W wersji podstawowej to tylko pieczywo z pokrojonymi pomidorami. Ja zazwyczaj robię z mozzarellą - taka sałatka caprese na ciepłej grzance.
Pomysł z programu Mini-Mini, kiedy dzieci szykowały właśnie taką kolację dla mamusi.
Pomysł z programu Mini-Mini, kiedy dzieci szykowały właśnie taką kolację dla mamusi.
Składniki:
- pieczywo
- oliwa z oliwek
- czosnek
- pomidor
- mozzarella
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidora umyć, jeśli lubicie bez skórki - sparzyć z i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Kulkę mozzarelli również pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym z młynka. Można też dodać przeciśnięty ząbek czosnku - ja nie dodaję. Wymieszać.
Przygotować grzanki - kromki pieczywa posmarować oliwą, zapiec w piekarniku lub na grillowej patelni, chwilkę do zezłocenia. Czasem po prostu biorę też zwykłe tosty z tostera.
Ciepłą grzankę wg włoskiego sposobu natrzeć ząbkiem czosnku (ja tego nie robię), nakładać pomidory z mozzarellą. Można dodać świeżą bazylię i już pozostało tylko zajadać.
Ciepłą grzankę wg włoskiego sposobu natrzeć ząbkiem czosnku (ja tego nie robię), nakładać pomidory z mozzarellą. Można dodać świeżą bazylię i już pozostało tylko zajadać.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz