wtorek, 3 marca 2015

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą


Bruschetta to nic innego jak zwykła grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. U nas zwą to tostami, grzankami, ale żeby światowo brzmiało - niech będzie bruschetta :) W wersji podstawowej to tylko pieczywo z pokrojonymi pomidorami. Ja zazwyczaj robię z mozzarellą - taka sałatka caprese na ciepłej grzance.
Pomysł z programu Mini-Mini, kiedy dzieci szykowały właśnie taką kolację dla mamusi.


Składniki:

  • pieczywo
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • pomidor
  • mozzarella
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidora umyć, jeśli lubicie bez skórki - sparzyć z i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Kulkę mozzarelli również pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym z młynka. Można też dodać przeciśnięty ząbek czosnku - ja nie dodaję. Wymieszać.

Przygotować grzanki - kromki pieczywa posmarować oliwą, zapiec w piekarniku lub na grillowej patelni, chwilkę do zezłocenia. Czasem po prostu biorę też zwykłe tosty z tostera.

Ciepłą grzankę wg włoskiego sposobu natrzeć ząbkiem czosnku (ja tego nie robię), nakładać pomidory z mozzarellą. Można dodać świeżą bazylię i już pozostało tylko zajadać.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena