środa, 15 kwietnia 2015

Ciasto pierogowe - wersja I z jajkiem


Nie ma to jak domowe pierogi. Do żadnych kupnych nie mam takiego zaufania, przynajmniej wiem co jem. Zazwyczaj nie mam dużo czasu wolnego, a na robienie pierogów zawsze rezerwuję sobie jeden wieczór i wtedy lepię, lepię i lepię ... czasem ponad 100. I zamrażam :) Oto przepis ostatnio przeze mnie ulubiony, podstawowy. Robię je w robocie planetarnym więc praca z tym ciastem jest naprawdę przyjemnością. Ciasto pięknie się wałkuje, wycina i lepi. Pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Polecam :) Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Przesiać część mąki do misy miksera lub na stolnicę, dodać sól, olej i wlać gorącą wodę - w ten sposób mąka się zaparzy, a dzięki temu ciasto będzie elastyczne. Delikatnie wymieszać na papkę. Gdy już troszkę ostygnie dodać resztę mąki i jajko, wyrobić na gładką kulę. Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 3 mm, wykrawać koła lub dzielić na kwadraty, faszerować czym dusza zapragnie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena