niedziela, 30 września 2018

Śledzie w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym


Jak już kiedyś pisałam, śledzi kiedyś nie wielbiłam. Powoli chyba dorastam do różnych smaków kulinarnych, co za tym idzie i do śledzi. Jednak aby śledzik mi smakował, musi posiadać dodatki, które jakby zagłuszą ten pierwszy posmak śledzia. Szykuję śledzika kilka godzin wcześniej, aby na smaki były przegryzione. Podany do kromki chlebka czy też z ziemniaczkami jako danie obiadowe smakuje bardzo dobrze, przynajmniej ja jestem zachwycona. Moczyłam śledzie identycznie jak przy śledziach po kaszubsku, w ten sposób ości miękną i są niewyczuwalne. Polecam!



Składniki:

  • 3 płaty śledzi (matiasy/matjasy)
  • pół dużego jabłka 
  • cebula (użyłam czerwonej)
  • 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe
  • 200 g śmietany kwaśnej 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • szklanka zimnej wody + 0,5 szklanki octu - do moczenia śledzia

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu do momentu aż śledzie zbieleją (około 3 godziny). Ocet sprawi, że ości będą bardzo miękkie i niewyczuwalne a śledź będzie biały i nie będzie się rozsypywał.

W międzyczasie obrać cebulkę, pokroić w drobną kosteczkę (ja siekam w malakserze, nie przeszkadza mi zupełnie brak nieregularnej kostki). Pokrojoną cebulę sparzyć na sitku wrzącą wodą - sparzona cebula traci swoją intensywną woń i później także jest mniej szkodliwa dla naszych żołądków.

Jabłko również pokroić drobno, skropić troszkę sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

Ogórki również pokroić w drobną kostkę.

Namoczone śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w większe cząstki. Ja kroję na kawałki, takie na jeden gryz.

Do miski przełożyć kwaśną śmietaną, dodać ostudzoną już cebulkę, jabłko i ogórka. Następnie dodać cukier, sól i pieprz. Wymieszać, posmakować - ewentualnie dodać więcej przypraw, do smaku.

Na końcu dodać pokrojone śledzie, delikatnie wmieszać aby śledzie się nie rozpadły. Przełożyć do pojemnika, słoiczka lub miseczki. Ja śledzie zostawiam na około 24 h aby smaki dobrze się przegryzły. Przechowywać w lodówce. Podawać dobrze schłodzone.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Anonimowy05:08

    przepis super ! kocham polskiego sledzika mmmmm w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja do smaku śledzi musiałam dorosnąć :)

      Usuń
  2. Anonimowy22:11

    Przepis super, dziękuję:-)
    Ze swojej strony dokonałem lekkiej modyfikacji, a mianowicie zastosowałem pieprz cytrynowy.
    Wyszedłem z założenia, że w końcu do ryb często dodaje się cytrynę lub limonkę:-)
    Wyszły przepyszne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem też spróbuję z cytrynowym :)

      Usuń
  3. Jak długo takie śledzie mogą leżeć w lodówce i czy mogę przełożyć je do sloika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście przełożyć do słoika. A jak długo mogą leżeć? Wymieszane ze śmietaną nie trzymałabym dłużej jak 3 dni. Teraz na święta będę robić w niedzielę wieczorem, Wigilia w pon więc zjemy w przeciągu tych dni.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena