środa, 13 maja 2015

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem


Będąc na zakupkach z córką, fanką rabarbaru, nie mogłam przejść obojętnie obok niego. Tak więc powstał kompocik rabarbarowy i te oto drożdżówki - z fantastycznym, nieprzesłodzonym ciastem. Słodkości nadają im domowy budyń z wanilią oraz karmelizowany rabarbar. Bardzo smaczne i godne polecenia. Drożdżówki te wykonałyśmy razem z córką, na zdjęciach to są jej rączki, mojej małej pomocnicy :) Przepis wydaje się być skomplikowanym i pracochłonnym, lecz ich przygotowanie nie zajęło nam dużo czasu. Podczas gdy ciasto wyrastało przygotowałam sobie budyń, rabarbar i kruszonkę. Później tylko uformowałyśmy drożdżówki, lecz pracę można rozłożyć - budyń, rabarbar i kruszonkę można zrobić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.




Składniki:

Budyń waniliowy:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru z wanilią
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Część mleka wymieszać z żółtkami, cukrem i obiema mąkami aby nie było grudek, najlepiej blenderem. Resztę mleka zagotować w garnuszku, do wrzącego mleka wlać mieszankę i zagotować jak budyń ciągle mieszając. Pogotować chwilę do zgęstnienia, aż budyń straci posmak surowej mąki.

Budyń przelać do miseczki i jeszcze ciepły zakryć folią, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu - unikniemy wtedy twardej, zastygniętej wierzchniej warstwy. Pozostawić do ostudzenia.

Karmelizowany rabarbar:
  • 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
  • 100 g cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki wody
Na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar i imbir. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.

Kruszonka:
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka imbiru (pominęłam)
  • 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić palcami lub widelcem na kruszonkę. Gdyby była zbyt sucha, dodać odrobinę stopionego masła.

Składniki na ciasto (12 drożdżówek):
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży (10g suchych)
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

W części letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, jajo i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.

Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.

Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i odkładać na blachę w dużych odstępach. U mnie 6 bułeczek na jedną dużą blachę. Blachy z bułeczkami przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 - 40 min.

Po tym czasie za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.


W każde wgłębienie nałożyć wcześniej przygotowany budyń, na budyń nałożyć karmelizowany rabarbar. Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypać bułeczki kruszonką. Ja najpierw smarowałam brzegi jajkiem, aby później kruszonka spadająca również na brzegi trzymała się na bułeczce.

Blachy z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 20 - 23 minuty do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.

Upieczone bułeczki zdjąć z blachy i studzić na kratce.

Smacznego!





Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. bardzo lubię połączenie budyniu i rabarbaru w cieście, a patrząc na zdjecia mam ochotę na taką drożdżówkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to moja droga - rękawy zakasać i do dzieła :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena