wtorek, 12 maja 2015

Pierś grillowana w miodowej glazurze


W tym roku jeszcze nie rozpoczęliśmy oficjalnie sezonu grillowego. Grill sobie czeka, a tymczasem przedstawiam pierś w miodowej glazurze, z sosem sojowym przygotowaną na patelni grillowej. Marynata ta nadaje się również do innych mięs, według upodobań. Przepis pochodzi z książeczki Pani domu poleca - grill, domowe specjały.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz (1/4 łyżeczki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszytskie składniki marynaty wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć ewentualne błonki. Mięso przełożyć do pojemnika z przykrywką, zalać marynatą, dokładnie wymieszać aż całe mięso będzie nią dokładnie pokryte. Pojemnik zamknąć i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Ja zazwyczaj marynuję całą noc.

Mięso odsączyć z zalewy, układać na grillu lub smażyć na patelni grillowej do momentu, aż mięso w środku nie będzie różowe, często obracając. Ja na patelni grillowej smażyłam około 15 minut.

Ta ilość marynaty starcza na zamarynowanie 0,75 dkg mięsa.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena