poniedziałek, 15 czerwca 2015

Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym)


Zaczęłam już zamykać smaki lata w słoikach na zimę. Pierwszym przetworem jest dżem truskawkowy. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Nie ma wymówki, że nie mam czasu bo pracuję. Nie lubię zbytnio truskawkowej konfitury, długo smażonej - wolę taki "galaretkowaty". Do jego przygotowania użyłam cukru żelującego zrobionego na bazie naturalnego środka żelującego - pektyn, nie żelatyny. Producent zapewnia, że nie ma w nim konserwantów, robię już takie dżemy kilka dobrych lat i jestem zadowolona. Oczywiście można zakupić samą pektynę, jednak to zostawiam na przyszły rok. Z jednego kilograma owoców i jednego kilograma cukru żelującego wychodzi pięć słoików o gramaturze 400 g. Robiłam tylko te z kawałkami owoców, ale podam przepis na dwa rodzaje. Polecam dla osób zapracowanych, nie mających czasu i na pierwszą przygodę z domowym dżemem.


Składniki:

  • 1 kg  truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)

Przygotowanie:

Dżem z kawałkami owoców:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie truskawki doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie - dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Dżem gładki:

Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblendować na gładko. Wsypać cukier żelujący, wymieszać. Całość wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie - dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

I na koniec :) Każdy truskaweczki lubi :)


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Prosty i smaczny pomysł na fantastyczny dżem, zjadłabym na śniadanie do świeżej bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki dżem dla zapracowanych, nie jest pracochłonny i nie wymaga długiego smażenia a można cieszyć się wspaniałym smakiem domowego wyrobu :)

      Usuń
  2. Zapisałam sobie przepis i jak będę miała chwilę wolnego to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę idealny dla osób, które nie mają czasu smażyć tradycyjnie konfitur. Dobry cukier żelujący na pektynie a nie żelatynie, nie jest zły :))

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarze reklamujące firmy oraz produkty będą usuwane. Zawsze istnieje możliwość współpracy, zapytania o nią poprzez zakładkę "współpraca" lub formularz kontaktowy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena