środa, 10 czerwca 2015

Lekka, duszona młoda kapusta słodko-kwaśna


Błyskawiczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu. Ta wersja jest bardzo klasyczna, prosta i lekka, taka jaką zawsze robiła i robi do dnia dzisiejszego moja mama. Kapusta przygotowana jest bez zasmażki, z dużą ilością koperku, słodko-kwaśna i koniecznie na łyżce smalcu :) Ja ją uwielbiam. Polecam!

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • garść koperku zielonego
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • cukier i sól do smaku
  • sok z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie:

Z młodej kapusty oderwać wierzchnie grube, zielone liście. Kapustę opłukać, przekroić na cztery części. Z każdej części wyciąć głąb a resztę poszatkować w paski około 1,5 cm.

W rondlu lub garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać poszatkowaną kapustę. Chwilę przesmażyć na większej mocy palnika, po czym moc zmniejszyć i dodać przyprawy: liść laurowy, kulki ziela angielskiego i pieprzu. Podlać odrobiną wody (około 0,5 szklanki), przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka około 15 min. Po tym czasie dodać cukier, sól i sok z cytryny do smaku oraz dużą garść posiekanego zielonego koperku. Podgotować chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić i gotowe.

Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. taka kapustka jest pyszna! Lubię ją do obiadu albo nawet jako samodzielne danie. U nas również w wersji pomidorowej się sprawdza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię w każdej postaci, pomidorową też zrobię ponieważ takiej nigdy nie jadłam :)

      Usuń
  2. Też robię taką kapustę jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka kapusta i schabowy tradycyjny ... to dopiero uczta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena