Niekiedy się zdarza, że w lodówce znajduję serki lub jogurciki kupione dla córci, których ona nie zdążyła zjeść a już termin przydatności do spożycia zbliża się wielkimi krokami. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc wtedy robię te placuszki wykorzystując albo jogurt naturalny czy grecki, a nawet jogurciki smakowe. Placuszki są lekkie i pyszne. Smażone na dobrej, nieprzywierającej patelni więc bez tłuszczu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, gdzie autorka piekła te placuszki z jagodami. Ja już przetestowałam placuszki z wmieszanymi owocami, jednak te podczas smażenia wydzielały dużo soku, który po prostu się przypalał. Tak więc proponuję usmażyć placuszki bez dodatku owoców, za to polać pysznym owocowym sosem, z dodatkiem całych owoców lub po prostu jak lubicie. Polecam :)
Składniki (około 20 sztuk):
- 1,5 szklanki jogurtu (greckiego, naturalnego lub nawet smakowego)
- 1/4 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- truskawki lub inne owoce
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie, zmiksować na gładką masę bez grudek. Rozgrzać dobrze patelnię. Łyżką nakładać ciasto na patelnię. Przewracać placuszki na drugą stronę, kiedy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Placuszki podawać ciepłe wg uznania - u mnie z truskawkowym sosem i cukrem pudrem.
Sos truskawkowy - umyte i odszypułkowane truskawki zblendować na gładki sos, dosłodzić ewentualnie do smaku.
Placuszek uszykowany przez Julkę i przez nią zrobione zdjęcie:
Sos truskawkowy - umyte i odszypułkowane truskawki zblendować na gładki sos, dosłodzić ewentualnie do smaku.
Placuszek uszykowany przez Julkę i przez nią zrobione zdjęcie:
Smacznego!
Świetny pomysł na wykorzystanie jogurtu. U nas też się zdarza, że w lodówce znajdziemy jakiś z krótką datą, więc teraz będę wiedziała co z nim zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, wystarczy rózgą wymieszać składniki i gotowe. Poza tym wydaje się, że te 20 szt to dużo - ale te placuszki jeśli są smażone na dobrej patelni bez tłuszczu są jak puch leciutkie i smaczne. Polane sosem owocem czy podane z owocami same znikają w mega tempie zanim skończę smażyć ostatni placuszek. Czasem jak nie zjem podczas smażenia, to nie mam po co iść do stołu do męża i córki :)) I później słyszę " ojej, to już koniec?"
Usuń