W sezonie letnim jagodzianki muszą być chociaż raz obowiązkowo. To ciasto drożdżowe samo w sobie nie jest przesłodzone, dlatego jagodzianki najlepsze są z lukrem lub oprószone grubo cukrem pudrem. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki. Polecam!
Składniki (16 szt):
- 300 ml letniego mleka
- 60 g masła roztopionego
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g maki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
Nadzienie jagodowe:
- 0,5 litra jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i delikatnie wymieszać, tak aby jagody pokryte były warstwą mąki.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek wrzątku
- kilka kropel soku z cytryny lub jagód (będzie wtedy fioletowy)
Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny, odrobinę wrzątku i grzbietem łyżki utrzeć gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka i łyżeczką cukru. Do reszty mleka dodać cukier, masło, sól i jajka. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać mleko wymieszane z resztą składników oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zarobić w celu odgazowania ciasta. Ciasto podzielić na 16 części (po około 80 g każda). Każdą część ciasta rozpłaszczać w dłoni lub rozwałkować na cienki placek, nakładać farsz jagodowy i placek skleić dokładnie niczym pierogi. Następnie sklejoną jagodziankę delikatnie uformować w podłużną bułeczkę i odkładać na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia.
Postąpić tak z każdą częścią ciasta, mi wyszły 2 duże blachy z wyposażenia piekarnika, po 8 sztuk na każdej blasze. Uformowane bułeczki przykryć ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 40 min.
Po tym czasie jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 25 - 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zarobić w celu odgazowania ciasta. Ciasto podzielić na 16 części (po około 80 g każda). Każdą część ciasta rozpłaszczać w dłoni lub rozwałkować na cienki placek, nakładać farsz jagodowy i placek skleić dokładnie niczym pierogi. Następnie sklejoną jagodziankę delikatnie uformować w podłużną bułeczkę i odkładać na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia.
Postąpić tak z każdą częścią ciasta, mi wyszły 2 duże blachy z wyposażenia piekarnika, po 8 sztuk na każdej blasze. Uformowane bułeczki przykryć ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 40 min.
Po tym czasie jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 25 - 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.
Smacznego!
Super, uwielbiam jagodzianki!
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy!
UsuńKochamy jagodzianki i w ogóle wszystko co z jagodami :D
OdpowiedzUsuńU mnie iście jagodowy weekend, jagodzianki i dziś lepiłam pierogi :)
UsuńUwielbiam jagodzianki, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła :)
OdpowiedzUsuń