Pomidorówka, któż jej nie zna. Każdy ma na nią swój sposób i ulubiony przepis. Ta wersja zupy pomidorowej jest na bulionie mięsnym ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, bez zabielania. Zupa nie jest bardzo gęsta więc podałam z ryżem na sypko, ponieważ gęstych zup-kremów nie lubi mój mąż a ochoty na podwójne gotowanie obiadu dla domowników nie bardzo miałam. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu, używam całych pomidorów włącznie z pestkami - lecz jeśli komuś przeszkadzają pestki, które i tak będą zblendowane, można użyć samego miąższu lub przetrzeć przez sito. Polecam!
Składniki:
- 1,5 kg świeżych pomidorów
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- bazylia (suszona lub świeża)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- ryż lub makaron do podania
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć tylko zdrewniałe końce. Pestek ani miąższu nie usuwam.
W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy lub roztopić masło. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę (nie trzeba dokładnie - zupa będzie blendowana).
Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzucić czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać ćwiartki pomidorów. Jeśli używamy suszonej bazylii dodać około 1 łyżeczkę. Garnek przykryć pokrywą i gotować około 15 min aż pomidory się rozpadną.
Po tym czasie dodać kilka liści świeżej bazylii jeśli nie używaliśmy wcześniej suszonej i całość zblendować. Ja nie przecieram w celu pozbycia się pestek, jeśli ktoś chce można przetrzeć przez sito zamiast blendować. Do zblendowanych pomidorów dodać bulion warzywny oraz przyprawy do smaku, pogotować jeszcze około 5-10 min.
Zupę podawać wg upodobań, z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem, można posypać pokrojonymi liści świeżej bazylii.
Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzucić czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać ćwiartki pomidorów. Jeśli używamy suszonej bazylii dodać około 1 łyżeczkę. Garnek przykryć pokrywą i gotować około 15 min aż pomidory się rozpadną.
Po tym czasie dodać kilka liści świeżej bazylii jeśli nie używaliśmy wcześniej suszonej i całość zblendować. Ja nie przecieram w celu pozbycia się pestek, jeśli ktoś chce można przetrzeć przez sito zamiast blendować. Do zblendowanych pomidorów dodać bulion warzywny oraz przyprawy do smaku, pogotować jeszcze około 5-10 min.
Zupę podawać wg upodobań, z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem, można posypać pokrojonymi liści świeżej bazylii.
Smacznego!
Wersja z bazylią wydaje się być zachęcająca! Poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuńProsto z piekarnika (klik!)
ależ proszę bardzo :)
UsuńDodanie bazylii do pomidorówki to świetny pomysł, idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńTa wersja smakuje niczym mój ulubiony sos do pizzy :)
UsuńPomidorowa zupa to nasze ulubione danie z dzieciństwa :D Ale tylko z domowym makaronem :D Narobiłaś nam apetytu :P
OdpowiedzUsuńU mnie z kolei jest obojętnie czy z ryżem czy makaronem, jednak mój mąż tylko ryż w pomidorówce zje ... także nie będąc wredną robię z ryżem.
Usuń