KarmeLove maleństwa :) Świetna alternatywa dla zwykłego popcornu czy chipsów. Przepis samego Gordona Ramsay'a z programu "Ultimate home cooking". Nic dodać, nic ująć tylko robić :) Enjoy!
Składniki:
- 1/4 szklanki ziaren popcornu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Karmel:
- 1/4 szklanki cukru
- duża szczypta soli morskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Do szerokiego garnka z grubym dnem nalać olej, wsypać ziarna popcornu, zamknąć pokrywką i ustawić na palnik. Gdy ziarna zaczną się już otwierać, zmniejszyć moc palnika i poczekać aż cały popcorn będzie gotowy i przestanie już "strzelać". Gotowy popcorn przesypać do miski i odłożyć na bok.
Do tego samego rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.
Do garnka z karmelem wsypać gotowy popcorn, porządnie wymieszać aby cały popcorn pokrył się karmelem. Popcorn wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Popcorn karmelowy już gotowy :)
Zrobiłyśmy z córcią rożki z papieru do pieczenia i poszłyśmy oglądać film :)
Do tego samego rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.
Do garnka z karmelem wsypać gotowy popcorn, porządnie wymieszać aby cały popcorn pokrył się karmelem. Popcorn wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Popcorn karmelowy już gotowy :)
Zrobiłyśmy z córcią rożki z papieru do pieczenia i poszłyśmy oglądać film :)
Smacznego!
lepiej, niż w kinie;)
OdpowiedzUsuńzastanawiam się, po co tu soda w karmelu.
Dodatek sody do karmelu wywodzi sie z krajów anglosaskich. Soda pod wpływem obróbki termicznej spulchnia masę. Później po stwardniu karmel nie jest taki ttwardy a chrupki. Z takiej masy karmelowej robi się też tradycyjny angielski smakołyk honeycomb, coś jak nasze karmelki, ale o porowatej strukturze, dzięki sodzie.
Usuńa jest mocno wyczuwalna?
UsuńTutaj nie wiem czy moja ocena będzie subiektywna, bo dla mnie nie jest. Musialabyś sama ocenić. Może najpierw dodać 1/4 łyżeczki na próbę? W tym karmelu jest tylko cukier, masło i soda aby ładnie zastygło tworząc kruchą, ale nie łamiącą zębów otoczkę. Taki karmel ze śmietanką z kolei by nie zastygł a był lepiący jak taki zwykły sos. Nic innego nie pozostaje Ci jak tylko spróbować i dać mi znać, czy ta soda Tobie przeszkadza czy nie.
Usuńspróbuję;)
UsuńJestem ciekawa Twojej opinii :)
UsuńŚwietnie wymyślone :D
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńNigdy za popcornem szczególnie nie przepadałyśmy ale może po takim karmelowym byśmy zdanie zmieniły? :P Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWiecie co, nie mam zielonego pojęcia czy po takim karmelowym zdanie byście zmieniły. Zawsze można spróbować z małą ilością :)
UsuńZrobiłam właśnie- expresowo i naprawdę pysznie! Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuję za komentarz :)
Usuńmi niestety wychodzi gorzki... za każdym razem. czego to wina?
OdpowiedzUsuńnajprawdopodobniej za długo karmelizujesz cukier. Powinien mieć bursztynowy kolor a najlepsza temperatura to 170 st max. Później szybko się pali i robi gorzki. Jak już tylko osiągnie piękny kolor, ściągnij z palnika i na boku dodaj masło i sodę, później postaw na palnik z powrotem aby chwilkę podgotować - może w ten sposób uda się uniknąć zbyt mocnego skarmelizowania.
UsuńCzy zamiast masla można dać olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńSuuper naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuń