środa, 8 sierpnia 2018

Knedle ze śliwkami i orzechowo-cynamonową bułką z masłem


Jako pierwsze na blogu knedle ze śliwkami, tradycyjne, babcine - z ciastem z samych ziemniaków. Ciasto bardzo delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. A na zwieńczenie bułka tarta z masełkiem, ale nie taka zwykła. Ta jest z dodatkiem orzechów i cynamonu, która idealnie pasuje do okraszenia dań mącznych na słodko. Knedle też wyśmienite są z jogurtem naturalnym, obsypane cukrem zwykłym lub cynamonowym, albo jak lubicie. Z tej porcji wyszły mi 22 knedle, wielkości dłoni. Polecam bo są wyśmienite :)









Składniki:

Knedle:
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • cukier
  • śliwki (najlepiej bardzo duże, zużyłam niecały 1 kg)
Orzechowo-cynamonowa bułka z masełkiem:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • duża garść orzechów np. włoskich (zmielonych ok 3 łyżki)
  • 2 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły z 0,5 łyżeczki cynamonu)

Orzechy zmielić w malakserze lub młynku do kawy. W garnuszki rozpuścić masło, dodać do niego orzechy, bułkę tartą i cukier. Podsmażyć chwilkę aż bułka się ładnie zarumieni.


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

W międzyczasie umyć śliwki, wydrylować z pestek. Śliwki przecinać tak, aby były nie do końca rozcięte. W szerokim garnku zagotować wodę z solą.

Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną - tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

Brać kawałek ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, na to kłaść śliwkę (można w środek nasypać cukru lub włożyć kostkę cukru), ciasto zlepić w kulę, odkładać na oprószoną mąką tacę. Postąpić tak samo z resztą ciasta i śliwek.

Knedle wrzucać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

Podawać wg uznania, polane jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną, obsypane cukrem zwykłym lub cynamonowym, bułką z masełkiem lub proponowaną przeze mnie orzechowo-cynamonową bułką z masłem.



Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

9 komentarze :

  1. Ale dawno takich knedelków nie jadłam! A jeszcze z tą bułeczką - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne bardzo, takie domowe i tradycyjne. A bułka orzechowa to takie fajne urozmaicenie.

      Usuń
  2. ale mam na nie ochotę! robiłam morelowe z ciastem serowym, teraz chyba pora na ciasto ziemniaczane... I koniecznie z bułką z cynamonem i orzechami - taka posypka zdecydowanie do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiscie okrasa przepyszna, te orzechy chodzą i chodzą za mną. Ja z kolei mam ochotę na Twoje knedle serowe. A robię same ziemniaczane ponieważ mój mąż nie je twarogu, w cieście mieszanym wyczuwa i mu smak przeszkadza.

      Usuń
  3. Ale tą bułką z masłem to nas dopiero rozłożyłaś :) Naprawdę świetny pomysł, bo cynamon i orzechy w takim zestawieniu naprawdę muszą smakować świetnie :) Na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu orzechy chodzą za mną i wciskam je gdzie popadnie hehhe, a tak na poważnie to w mojej 20 letniej książce kucharskiej był przepis na knedle, gdzie cukier z cynamonem i orzechami należało umieścić w śliwce i wtedy knedle zrobić. Jak dla mnie to za dużo roboty, a później należy uważać aby nic się nie wysypało - więc patent przełożyłam na okrasę. Muszę się przyznać, że resztę tej bułki wyjadłam ot tak z rondelka.

      Usuń
  4. Takie coś na pewno jest bardzo pyszne według mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Te jedzenie wygląda mega pysznie według mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena