Masło smakowe, ziołowe - w moim przypadku czosnek i pietruszka, aczkolwiek można dodać każdych innych ulubionych ziół. Swoim smakiem i aromatem pięknie wzbogaca potrawy - zrobiłam je z myślą o kolbach kukurydzy, lecz idealne jest do pieczywa, drożdżowych pachnących wypieków, grzanek i pokrojone w plastry położone na mięsie świeżo zdjętym z grilla. Polecam i to bardzo!
Składniki:
- kostka masła
- garść natki pietruszki (lub więcej wg gustu)
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Masło musi być miękkie, ale nie roztopione.
Masło umieścić w miseczce, dodać pokrojoną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystko razem łyżką lub widelcem. Posolić do smaku i gotowe.
Można przełożyć do miseczki lub uformować wałeczek: rozłożyć kawałek folii spożywczej, na środek wyłożyć masło i całość zwinąć jak cukierek. W ten sposób po ponownym stężeniu można kroić w plastry, które położone na gorącym mięsie pięknie zaczną się roztapiać oddając swój aromat i smak.
Gotowe masło przechowywać w lodówce.
Masło umieścić w miseczce, dodać pokrojoną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystko razem łyżką lub widelcem. Posolić do smaku i gotowe.
Można przełożyć do miseczki lub uformować wałeczek: rozłożyć kawałek folii spożywczej, na środek wyłożyć masło i całość zwinąć jak cukierek. W ten sposób po ponownym stężeniu można kroić w plastry, które położone na gorącym mięsie pięknie zaczną się roztapiać oddając swój aromat i smak.
Gotowe masło przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Super! Lubię takie masełka smakowe - ostatnio mam fazę na cebulowe :)
OdpowiedzUsuńCebulowe z prażoną/zezłoconą cebulką? To jest myśl :))
UsuńO tak, ja najbardziej lubię takie masełko jak się roztapia na grzankach :) pycha :)
OdpowiedzUsuńWczoraj jak je przygotowywałam to specjalnie nie wybrałam dokładnie z miseczki, tylko kromką chleba wybierałam resztę, normalnie miski można byłoby nie myć hehe
UsuńKanapki z dodatkiem takiego masełka na pewno smakują obłędnie, muszę spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńprostozpiekarnika.blogspot.com
Pyszne jest szczególnie w wypiekach z piekarnika, tak jak często bagietki czosnkowe w sklepach
Usuńzobaczyłam te zgrabną osełkę i pomyślałam, że znowu "bawiłaś się" ubijaniem śmietanki;) Ty masz ziołowe masełko, ja domowy chlebek - byłaby prawdziwa uczta:)
OdpowiedzUsuńWiesz co, nie obraź się, ale ze mnie taki łasuch, że oddałabym to masełko nawet całe do Twojego domowego chlebka a ja bym wzięła od Ciebie wczorajsze ciasto z morelami :D:D:D
Usuńja chętnie;)
UsuńJa także robię masło czosnkowe, chociaż nie dodawałam nigdy natki pietruszki. A muszę spróbować (: najczęściej nacinam bagietki, smaruję masełkiem i zapiekam. Pycha (:
OdpowiedzUsuńMi strasznie zasmakowało to połączenie jak robiłam pastę z bobu, czosnek + pietruszka. Niektórzy dają jeszcze koperek. Zawsze kwestia upodobań osobistych.
UsuńMusi być bardzo aromatyczne :D I jeszcze domowy chlebek świetnie by się tu sprawdził :)
OdpowiedzUsuńPo domowy chlebek to do Julianny hhehehe :))
Usuńzapraszam wszystkie:)
UsuńDobra, to my przyniesiemy ze sobą nadziane nasze czarno-białe bułeczki :D
Usuń:D
OdpowiedzUsuń