Muesli dr Birchera to chyba najsłynniejsze i najzdrowsze muesli o jakim mi wiadomo. Pojawiło się na wielu blogach i stronach, pierwszy raz zobaczyłam je na stronie Moje Wypieki. Jest to nic innego jak płatki owsiane zalane mlekiem i sokiem (lub samym sokiem) pozostawione na noc, a dnia kolejnego wymieszane z tartym jabłkiem, owocami suszonymi i świeżymi, jogurtem naturalnym oraz orzechami. Kombinacji może być naprawdę wiele - dziś u mnie suszona żurawina i migdały. A jaki Wy macie pomysł na swoje muesli?
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 ml mleka (krowiego, migdałowego, sojowego lub można zastąpić sokiem)
- 50 ml soku jabłkowego
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 małe jabłko starte lub pół dużego
- 30 g suszonej żurawiny
- troszkę soku z cytryny lub limonki
- 30 g orzechów (u mnie migdały)
- owoce (świeże lub pieczone)
- 30 g miodu lub syropu klonowego, z agawy do smaku (można całkiem pominąć)
Przygotowanie:
Wieczorem płatki zalać zimnym mlekiem i sokiem, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano płatki wymieszać z tartym jabłkiem, jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny lub limonki, suszonymi owocami i orzechami, w razie potrzeby dosłodzić muesli do smaku. Nałożyć do miseczek i dołożyć świeże owoce, posypać orzechami, migdałami lub wg uznania.
Rano płatki wymieszać z tartym jabłkiem, jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny lub limonki, suszonymi owocami i orzechami, w razie potrzeby dosłodzić muesli do smaku. Nałożyć do miseczek i dołożyć świeże owoce, posypać orzechami, migdałami lub wg uznania.
- zamiast mleka można zalać płatki tylko sokiem
- sok jabłkowy można zastąpić pomarańczowym i do gotowego muesli dodać cząstki pomarańczy
- zamiast jabłka można dodać startą gruszkę, lub i jabłko i gruszkę
- każde świeże owoce się nadają - wg uznania
- do smaku można dodać przyprawy: kardamon, cynamon
Smacznego!
My robimy musli na miliony sposobów i każdy jest tak dobry, że rzadko kiedy któryś powtarzamy :D Musli zalane sokiem pomarańczowym albo jabłkowym albo marchewkowym jest po prostu genialne :D
OdpowiedzUsuńa wiesz, że nie jadłam jeszcze takich:) zawsze zalewam płatki tuż przed jedzeniem, odstawiam na 10 minut, dodaję bakalie czy owoce, jogurt i zjadam.
OdpowiedzUsuńCo daje zalanie płatków na noc? bardzie miękkie są?
oczywiście spróbuję:)
Zalane zimnym mlekiem lub sokiem nie poddawane są obróbce cieplnej, którą wrząca woda by w pewnym stopniu zapewniła, więc nie tracą nic ze swoich właściwości oraz ich indeks glikemiczny nie wzrasta. Nie ma to natomiast żadnego znaczenia dla miękkości. Gdy zalejesz wieczorem wtedy już rano o tym nie musisz myśleć i zawsze pod ręką są takie płatki.
Usuńoo, dobrze wiedzieć:) akurat się skończyły mi płatki, może jeszcze dziś kupię i spróbuję zalać na noc
Usuń