Jak się okazało prawdziwe kluski śląskie zrobiłam pierwszy raz. Do tej pory były to kluski, ale nie śląskie. Robiłam je z ciasta jak na kopytka - czyli z mąką pszenną. A śląskie są z ziemniaczaną. Zrobiłam też dodatkowy "research" w sprawie dodatku jajka i tu też zdania są podzielonie. Jedni Ślązacy jajko dodają, drudzy nie. W zależności od tradycji w domu i być może rejonu. W związku z tym korzystając z przepisu Magdy Gessler, jajko dodałam. Jeśli chodzi o kluski śląskie to proporcje są takie, że na cztery porcje ziemniaków dajemy jedną porcję mąki ziemniaczanej. Ot i wszystko! I jak stwierdził mąż "mało było" ...
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiana mączyta)
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana (250 g)
- sól (do smaku)
Przygotowanie:
Ugotowane z dodatkiem soli ziemniaki i dobrze odparowane z wody, przepuścić przez praskę do ziemniaków póki jeszcze są ciepłe. Nie mielić maszynką do mielenia mięsa!
Ziemniaki umieścić w misce, dobrze ugnieść i wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część ziemniaków odłożyć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej (ma być 1/4 objętości ziemniaków). Podobnie robię tutaj w przepisie na knedle.
Do ziemniaków i mąki dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Ja zawsze odpowiednio solę ziemniaki podczas gotowania więc już soli więcej nie dodaję. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać więcej mąki.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować w dłoni kulki, odkładać na tacę wysypaną mąką i w każdej kulce zrobić dziurkę (palcem, lub trzonkiem łyżki).
W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Wkładać delikatnie kluski na wrzątek, od wypłynięcia na powierzchnię gotować około 2 minuty..
Kluski podałam z pieczarkami i czerwoną kapustą. Pyszne są jako dodatek do dań mięsnych, sosów oraz podane tylko z boczkiem i cebulką.
Ziemniaki umieścić w misce, dobrze ugnieść i wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część ziemniaków odłożyć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej (ma być 1/4 objętości ziemniaków). Podobnie robię tutaj w przepisie na knedle.
Do ziemniaków i mąki dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Ja zawsze odpowiednio solę ziemniaki podczas gotowania więc już soli więcej nie dodaję. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać więcej mąki.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować w dłoni kulki, odkładać na tacę wysypaną mąką i w każdej kulce zrobić dziurkę (palcem, lub trzonkiem łyżki).
W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Wkładać delikatnie kluski na wrzątek, od wypłynięcia na powierzchnię gotować około 2 minuty..
Kluski podałam z pieczarkami i czerwoną kapustą. Pyszne są jako dodatek do dań mięsnych, sosów oraz podane tylko z boczkiem i cebulką.
Smacznego!
Kluski śląskie jadłyśmy raz w żuciu i bardzo nam smakowały ale nie wiemy czy były oryginalne czy też zrobione po swojemu :P Daj parę na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi bardzo, lecz mój mąż nic nie zostawił, baa... jeszcze dodał, że "mało" ...
UsuńTakich klusków śląskich zawsze jest mało, tylko by jedli i jedli
OdpowiedzUsuńco się dziwić, jak pyszne są :)
UsuńTradycyjnie, bardzo fajnie. Chętnie zjadam takie potrawy, a szczególnie w momencie kiedy są klasyczne, bez dodatkowych urozmaiceń.
OdpowiedzUsuńChętnie również eksperymentuje, jednak zawsze z przyjemnością powracam do klasycznych, tradycyjnych smaków. Kluski w takim wydaniu dość często goszczą u mnie na stole:)
UsuńWłaśnie takie kluski śląskie z dziurką uwielbiam, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń