Polewa czekoladowa z użyciem prawdziwej czekolady jest niezaprzeczalnie pyszna, jednak czasami się łamie lub jest matowa. Niekiedy zdarza się także zważyć czekoladę roztapianą w kąpieli wodnej. Alternatywą jest polewa błyszcząca z dodatkiem żelatyny przepisu Pauliny, która idealnie pokrywa ciasto, pięknie się błyszczy, nie spływa, pięknie zastyga i zachowuje swoją formę nawet gdy długo stoi na stole. Ciasto na zdjęciach to szybki piernik przekładany.
Składniki:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Masło, kakao i cukier umieścić w rondelku, zagotować i wyłączyć palnik. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gdy lekko przestygnie i się zagęści już jest gotowa do polania ciasta.
Smacznego!
Normalnie jaka glazura :D Nie raz wykorzystujemy żelatynę albo agar do polewy :)
OdpowiedzUsuńJak już polewać polewą to obficie :D:D Taka gruba mi wyszła bo całość przeznaczyłam na piernik - nie miałam już co polewać i wylałam całą :)
UsuńA po co żelatyna? Zdecydowanie wolę z kakao bez takich dodatków :)
OdpowiedzUsuńDzięki żelatynie polewa pięknie się błyszczy i zastyga, trzyma fason w temp pokojowej. Można i oczywiście bez żelatyny, ale w takim wypadku to już wolę prawdziwą czekoladę.
UsuńDodatkową zaletą tej polewy jest to, że się pięknie kroi, bez żadnych odprysków.
UsuńŚwietnie wygląda polewa według Twojego przepisu! Dałam grubą warstwę z myślą o dzieciach :)
OdpowiedzUsuńDzięki, przepis wprawdzie Pauliny (link w opisie), jednak to prawda. Świetna alternatywa dla prawdziwej czekolady. Kiedyś mi się zdarzyło, że kupiłam czekoladę z myślą o polaniu ciasta, a gdy już chciałam polewać to okazało się, że "wyparowała" w tajemniczych okolicznościach.
Usuń