Kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa każdej naszej Wigilii. Taką kapustę jemy jako dodatek do smażonych ryb podczas wieczerzy i w kolejne dni jako dodatek do mięs. Wykorzystuję ją również jako farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików o ile jestem w posiadaniu większej ilości suszonych grzybów. Jeśli nie macie grzybów, polecam również farsz z kapusty i pieczarek. Serdecznie polecam!
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 2 kg kiszonej kapusty
- 300 g cebuli
- 2-3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Suszone grzyby umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą. Pozostawić do namoczenia - najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby odcedzić (wodę zachować) i wg uznania pokroić drobniej lub zostawić w całości (gdy przygotowuję kapustę tylko jako dodatek, grzybów nie kroję).
Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić i umieścić w garnku. Dodać pokrojone grzyby, listek laurowy i podlać pozostałą wodą po moczeniu grzybów. Kapustę gotować do miękkości około 2h, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewać wodą.
Gdy kapusta będzie już miękka pokroić cebulę w kosteczkę i zezłocić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do garnka z kapustą i przesmażyć aż nadmiar płynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę zostawić do ostudzenia, najlepsza jest kilkakrotnie odgrzewana, więc kolejnego dnia również kapustę zagotować i pogotować chwilkę, pozostawić do ostudzenia.
Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Przed dodaniem jej jako farszu, gotową kapustę siekam z grubsza nożem lecz nie jest to konieczne. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić.
Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić i umieścić w garnku. Dodać pokrojone grzyby, listek laurowy i podlać pozostałą wodą po moczeniu grzybów. Kapustę gotować do miękkości około 2h, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewać wodą.
Gdy kapusta będzie już miękka pokroić cebulę w kosteczkę i zezłocić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do garnka z kapustą i przesmażyć aż nadmiar płynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę zostawić do ostudzenia, najlepsza jest kilkakrotnie odgrzewana, więc kolejnego dnia również kapustę zagotować i pogotować chwilkę, pozostawić do ostudzenia.
Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Przed dodaniem jej jako farszu, gotową kapustę siekam z grubsza nożem lecz nie jest to konieczne. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz