piątek, 15 kwietnia 2016

Chleb owsiany z ziarnami (drożdżowy)


Oglądając kiedyś program Ewy Wachowicz w pamięć zapadł mi przepis na chleb owsiany z ziarnami, na drożdżach. W programie chleb od razu po wymieszaniu zaczynu z mąką był pieczony, ja z kolei pozostawiłam go do wyrośnięcia przed pieczeniem. Chlebek jest nieskomplikowany, można nawet zrobić bez użycia miksera i bardzo smaczny, również kolejnego dnia. Podane proporcje są na dwa bochenki i myślałam, że jeden sobie zamrożę - no cóż, jeszcze letni jeden bochenek został prawie cały skonsumowany na kolację. Ale nie ma się co dziwić, pyszny wyszedł.






Składniki (dwa bochenki):

Zaczyn:
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 litr ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 kg mąki
  • garść siemienia lnianego (dałam miarkę o pojemności 100 ml)
  • garść ziaren słonecznika (dałam miarkę o pojemności 100 ml)
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków
  • ziarna do posypania bochenków (u mnie słonecznik)

Przygotowanie:

Do dużej miski (u mnie misa miksera) wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na 20 min.

Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę oraz ziarna, dobrze wymieszać - ciasto jest luźne, wystarczy nawet drewnianą łyżką. Zostawić na około 30 min przykryte ściereczką.

Ciasto przełożyć do dwóch form (u mnie keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 30-40 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC, chleby posmarować mlekiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnika. Piec 60 min. Po upieczeniu wyjąć z form do ostudzenia i odparowania, studzę zawsze na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

9 komentarze :

  1. Dużo, dużo ziaren i jesteśmy w 100% zadowolone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można sypnąć od serca, rodzaj i w ilości jaką lubimy :)

      Usuń
  2. Taki domowy chlebek,jeszcze ciepły,po prostu z masłem-bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muzę go spróbować, bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny ten chlebek, ze zdjęć wnioskuję, że bardzo puszysty. A ponieważ uwielbiam piec chleby i chętnie wypróbowuję nowe przepisy, to i ten sobie zapiszę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy10:47

    Upiekłam ten chlebek i jest kleisty w środku. Czy taki ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinien być kleisty, tylko dobrze wypieczony. Wszystko też zależy od piekarnika, może temp była zbyt niska lub nie odparował dostatecznie?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena