Ciasto na wzór szarlotki pod bezą, z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami. Dodatek mąki ziemniaczanej do warstwy owocowej gwarantuje jej stabilność po upieczeniu. Ciasto pięknie się kroi i owoce nie wypływają. Beza nie jest chrupka jak w przypadku tego ciasta kruchego, jest to pianka na której pojawiły się piękne krople rosy, osładzająca lekko kwaskowatą warstwę rabarbaru z truskawkami. Polecam :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki
- 3 żółtka (białka do bezy)
- 220 g masła
- 80 g cukru pudru
- skórka starta z cytryny (można pominąć)
- szczypta soli
Rabarbar i truskawki:
- 1 kg rabarbaru obranego i pokrojonego na małe kawałki
- 0,5 kg truskawek (użyłam mrożone)
- 0,5 szklanki cukru + łyżka wody
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Robię w mikserze - siekam nożem w food procesorze. Blachę (u mnie 37 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą/kaszą manną. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Gdy ciasto się chłodzi przygotować rabarbar i bezę.
Na suchą patelnię wsypać cukier z łyżką wody, postawić na palnik i skarmelizować cukier - uważać aby nie przypalić. Do karmelu szybko dodać rabarbar i truskawki, wymieszać i poddusić około 5 min aż nadmiar soku odparuje. W międzyczasie gdy sok będzie odparowywał do miseczki odjąć 3 łyżki wytwarzanego soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy owoce będą odparowane wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać i podgotować krótko aby owoce straciły surowy posmak mąki.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2200C, piec około 15 min aż ciasto się podpiecze na złoto.
Pod koniec pieczenia zrobić bezę - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier w trzech turach i zmiksować.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika nie wyłączając go. Zmniejszyć temperaturę do 1700C.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch bezę, wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 20-25 min (z funkcją termoobiegu).
Po upieczeniu ciasto zostawiłam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Na suchą patelnię wsypać cukier z łyżką wody, postawić na palnik i skarmelizować cukier - uważać aby nie przypalić. Do karmelu szybko dodać rabarbar i truskawki, wymieszać i poddusić około 5 min aż nadmiar soku odparuje. W międzyczasie gdy sok będzie odparowywał do miseczki odjąć 3 łyżki wytwarzanego soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy owoce będą odparowane wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać i podgotować krótko aby owoce straciły surowy posmak mąki.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2200C, piec około 15 min aż ciasto się podpiecze na złoto.
Pod koniec pieczenia zrobić bezę - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier w trzech turach i zmiksować.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika nie wyłączając go. Zmniejszyć temperaturę do 1700C.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch bezę, wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 20-25 min (z funkcją termoobiegu).
Po upieczeniu ciasto zostawiłam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Smacznego!
Istna rozpusta :D
OdpowiedzUsuńJakie cudo, wygląda świetnie i duże plus, że owoce się nie rozpływają :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna pianka ;) przepysznie ciasto wygląda :D
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda... Aż ślinka cieknie <3
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetyczne! uwielbiam takie ciacho - kwaśny rabarbar, słodka beza - doskonale się ze sobą łączą:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, pięknie się przezentuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to Twoje ciasto wygląda- pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń