sobota, 25 czerwca 2016

Biała Pavlova od Delecty


Biała Pavlova - pyszny blat bezowy, chrupiący z zewnątrz i piankowy w środku. Najczęściej podawany z bitą śmietanką i świeżymi owocami. Niezwykle słodki, niezwykle pyszny. Do tej Pavlovej użyłam gotowej bezy od Delecty, którą dostałam w jednej z prezentowych paczek, jednak przygotowanie jej samemu nie jest wcale trudniejsze i tu przepis też podaję.  Taką oto Pavlovą uczciliśmy koniec roku szkolnego :)




Składniki:

Dodatkowo:
  • 350 ml śmietany kremówki (ubić już bez dodatku cukru)
  • świeże owoce

Przygotowanie:

W przypadku gotowej bezy: wodę i proszek bezowy umieścić w misie miksera i ubijać około 8 minut do otrzymania gęstej, błyszczącej i sztywnej piany.

Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, narysować okręg o średnicy 26 cm (beza wyjdzie większa ale niższa, można zrobić 23 cm). Wyłożyć masę bezową, uformować okrąg, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, wstawić blachę, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec 1,5 h. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezę do wystudzenia.

Blat bezowy możemy upiec nawet dzień wcześniej, jednak najwcześniej godzinę przed podaniem wykładamy ubitą kremówkę i dekorujemy owocami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Mamy zamiar w końcu zrobić własny tort bezowy ale jakoś zabieramy się do niego jak do jeża :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) czekam z niecierpliwością na Wasz tort

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena