wtorek, 17 lipca 2018

Wiśnie na zimę - zasypywane cukrem


Co roku przetwarzam masę wiśni. W tym roku obrodziły bardzo, część przetwarzam na bieżąco, prawie 30 kg owoców rozdałam rodzinie a jeszcze drugie drzewo czeka na zbiory, które codzienne burze i deszcze skutecznie od tygodnia utrudniają. Oprócz różnych konfitur, dżemów i frużelin robię wiśnie w zalewie oraz słoiki na zimę, chyba najprostsze ze wszystkich, gdzie wiśnie tylko zasypuje się cukrem i pasteryzuje. Takie wiśnie pamiętam z dzieciństwa, gdzie zawsze z mamą w ten sposób przygotowywałyśmy zapasy na zimę. Podczas pasteryzacji wiśnie puszczają sok i otrzymujemy pyszne wiśnie w soku, idealne na kompot, do ciasta, zupy owocowej czy domowego kisielu. Polecam szczerze :)





Składniki:

  • wiśnie
  • cukier (4 łyżki na każdy 500 ml słoik)

Przygotowanie:

Wiśnie przebrać, umyć i wydrylować. Nałożyć do wypieczonych wcześniej słoików wraz z sokiem, który puściły. Wiśni nie upycham, tak aby ich nie pozgniatać, napełniam słoiki prawie do pełna. Do każdego słoika wsypać cukier - do słoików o pojemności 500 ml dawałam 4 łyżki cukru. Wytrzeć do sucha brzegi słoików i mocno zakręcić zakrętki.

Gotowe słoiki pasteryzować tradycyjnie w gorącej wodzie (20 min od momentu zagotowania wody) lub w piekarniku (140oC, 30 min od momentu nagrzania piekarnika). Po zapasteryzowaniu ułożyć do ostudzenia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 105oC i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Pasteryzowanie w piekarniku:

Od kilku lat pasteryzuję przetwory w piekarniku. Jest to zdecydowanie wygodniejszy sposób aniżeli pasteryzacja w garnku z wodą. Do zimnego piekarnika na kratkę z wyposażenia piekarnika układam przetwory, nastawiam 140oC i pasteryzuję przetwory licząc czas od momentu nagrzania piekarnika.

Smacznego!


Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

9 komentarze :

  1. Nam niestety wszystko szpaki zżarły :/ Takie wisienki na zimę to skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą pysznie smakowały zimą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super smakują takie słodkie zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie wydrylowałam.... 2kg;) ale dokupię jeszcze jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy19:35

    Wszystkie słoiki sfermentowały po dwóch tyg, macie pomysł dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
  6. powodów może być dużo - wyszczerbione słoiki, uszkodzone nakrętki, niewytarte do czysta i suche brzegi słoików przed zakręceniem, nadpsute wiśnie, za krótka pasteryzacja lub pasteryzacja w za niskiej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj znosząc przetwory do spiżarni przy okazji zrobiłam porządki przestawiając przetwory z poprzednich lat, znalazłam jeszcze słoiki z takimi wiśniami z 2016 roku, które pięknie się trzymają. Ale przy przerabianiu przetworów zachowuję staranność i wyparzam słoje, nakrętki i wszystkie przetwory uzupełniam przez "lejki" tak aby nie brudzić rantów słoików.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena