Uwaga, będę znów zachwalać ciasto śmietanowe na kremówce. Tym razem cynamonowa wersja ze śliwkami. Niezwykle wilgotne, aromatyczne i pyszne po prostu :) A co więcej, ekspresowe. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Ciasto ucierane:- 2 jaja
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- połówki śliwek (około 0,5 kg)
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem i cynamonem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.Blaszkę (u mnie 25 cm x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ciasto około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Na śmietanie musi mieć ciekawą nutę :D No i z cynamonem śliwki są idealne :D
OdpowiedzUsuńMa, jest pyszne. Uwielbiam je za szybkość i łatwość przygotowania, oczywiście za smak. Kremówka w tym przypadku zastępuje nam i mleko i masło. Spróbujcie :)
UsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta. A sezon na śliwki, więc na pewno wypróbuję. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńCiasto na kremówce wygrzebałam ze starych zeszytów mojej mamy, jest wspaniałe i już chyba piekłam każdą możliwą jego wersję. Ciasto podstawowe to właśnie to, tylko bez cynamonu. Zaraz zajrzę do Ciebie :)
Usuń