niedziela, 12 lutego 2017

Odwrócone ciasto śmietankowe z pomarańczami


Myślałam, że już wyczerpałam wszystkie możliwe opcje modyfikacji mojego ulubionego śmietankowego ciasta z kremówką. Jednak nie :) Niezawodne ciasto w wersji odwróconej i pomarańczowej. Korzystając już z mojego doświadczenia przyłóżcie się do krojenia cienkich plasterków - jedną pomarańczę pokroiłam niedbale, wobec tego jej skórka była grubsza i aż tak nie zmiękła podczas obgotowywania. Gdy jedliśmy ciasto to skórka w tych plasterkach była troszkę za twarda. Ale nie zmienia to faktu iż ciasto wyszło aromatyczne i smaczne :)






Składniki:

Pomarańcze w syropie:
  • 3 pomarańcze
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 
  • skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić na cienkie plasterki grubości około 2-3 mm. Można również je obrać ze skórki, wtedy nie ma potrzeby sparzyć wrzątkiem.

Na szeroką patelnię wsypać cukier i wlać wodę, zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru, włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 15 min aż skórki staną się przezroczyste i zmiękną.



Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Dodać sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość zmiksować na gładką masę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na dnie ułożyć plasterki pomarańczy odsączone z syropu. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać delikatnie szpatułką.

 


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 1600C i piec ciasto około 50 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudzić 15 minut w formie, następnie zdjąć obręcz z tortownicy, na wierzch ciasta nałożyć talerz i ciasto szybkich ruchem odwrócić. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałym syropem pomarańczowym.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pomarańczka tak pysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. moje jogurtowe i Twoje śmietankowe to są dwa ciasta, które się sprawdzają u mnie w każdej sytuacji, a w zależności od dodatków smakuję za każdym razem inaczej. Pomysł z karmelizowanymi pomarańczami na dole kupuję bez zastanowienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oglądałaś "gotowe na wszystko" jak Gabrielle piekła ciasto - upside down cake? hihih

      Usuń
  4. Anonimowy20:19

    Hi there mates, its mpressive post about educationand completely explained, keep it up
    all the time.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena