sobota, 18 lutego 2017

Rolada boczkowa z wędzoną papryką (z wolnowaru lub tradycyjnie)


Odkąd zakupiłam wolnowar bardzo chciałam sprawdzić jak uda się w nim przygotować duże kawałki mięsa, tak jak się robi pieczyste. Wszędzie można znaleźć przepisy na zupy, buliony, gulasze i inne dania jednogarnkowe a ja chciałam boczek, z efektem jak z piekarnika. Uczymy się na błędach więc zaryzykowałam i zrobiłam po swojemu. Boczku nie podsmażałam najpierw, bo chciałam, żeby podczas "pieczenia" w wolnowarze tłuszcz się wytopił. Przypraw u mnie skromnie ale można śmiało zrobić swoją kompozycję lub dodać jeszcze coś od siebie. Na dno z obawy wlałam niewielką ilość wody i boczek nastawiłam. Wyszedł wspaniały, aromatyczny, z nutą wędzonej papryki,  z przyrumienioną skórką i to bez dopiekania w piekarniku. Boczek się nie rozpada, pięknie kroi się w plastry i ciężko mi określić różnicę pomiędzy efektem pieczenia w wolnowarze a piekarniku, ale jest bardziej delikatny. Taka rolada również byłaby wspaniała na obiad na ciepło - wtedy zamiast soli peklowej użyjcie zwykłej, i podlejcie więcej wody - będzie pyszny sos. Także jeśli posiadacie wolnowar to śmiało zróbcie w nim, a jeśli nie macie to w piekarniku uda się równie pyszny :)



Składniki:

  • 2 kg surowego boczku (bez skóry i kości)
  • 40 g soli peklowej - można zastąpić zwykłą (2 łyżeczki na 1 kg)
  • pieprz czarny
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka wędzona
  • 1/4 szklanki wody (do podlania)

Przygotowanie:

Płat boczku oczyścić i osuszyć, rozłożyć na desce. Gdy jest zbyt gruby można rozciąć w poprzek nie rozcinając do końca i rozłożyć. Boczek z każdej strony obsypać solą peklową, zwinąć, przełożyć do naczynia z pokrywą (najlepiej szklanego) i schować do lodówki minimum na 24 h, a najlepiej na 3 pełne doby. Jeśli użyliście soli zwykłej to na 24 h.

Po tym czasie boczek ponownie rozłożyć na desce, z każdej strony oprószyć pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym z młynka) i ułożyć stroną "mięsną" ku górze (tłuszcz na dole). Przez praskę przecisnąć ząbki czosnku i rozsmarować na płacie. Oprószyć papryką wędzoną. Boczek zwinąć ciasno w roladę tak aby warstwa tłuszczu była na wierzchu. Wierzch oprószyć wędzoną papryką i boczek umieścić w siatce wędliniarskiej lub obwiązać nicią bawełnianą.





                                                                                                   






Boczek umieścić w naczyniu wolnowara, na dno wlać 1/4 szklanki wody i piec 1 h w opcji HIGH oraz 11 h w opcji LOW. Jako wędlina, po upieczeniu, należy go ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce co najmniej 12 h. Poźniej idealnie kroi się w plastry.

Tradycyjnie w piekarniku: boczek umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, podlać 1/2 szklanki wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120oC i piec 5-6 h. Pod koniec pieczenia można (15 min przed) zdjąć pokrywkę i dopiec boczek bez pokrywy aż się zarumieni. Jako wędlina, po upieczeniu, należy go ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce co najmniej 12 h. Poźniej idealnie kroi się w plastry.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. Anonimowy19:03

    Dobry wieczór :) Planuję zrobić roladę na Święta. Ile dni może poleżeć w lodówce? Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z solą peklową jako wędlina spokojnie nawet ponad tydzień w lodówce, w pojemniku czy w woreczkach. Ze zwykłą solą 3-4 dni

      Usuń
  2. Anonimowy11:27

    Dziękuję za odpowiedź :) Kupiłam boczek 2,5 kg, czy wydłużyć czas pieczenia? Będę piekła w wolnowarze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma to być boczek jako danie obiadowe to nie dodawałabym soli peklowej tylko zwykłą, a czasu bym nie wydłużała, ponieważ podany czas w zupełności wystarczy. Jako wędlina też różnica 0,5 kg nie wymaga zwiększenia czasu.

      Usuń
  3. Anonimowy19:56

    Bardzo dziękuję, nigdy nie piekłam mięsa w całości, stąd tyle pytań :) Rolada będzie wędliną, mięso dzisiaj zapeklowałam. Dziękuję za pomoc. Przy okazji życzę zdrowych i spokojnych Świąt :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. byłbym ostrożny z tak dużą ilością zwykłej soli generalnie 20gr na kg mięsa tj. jedna łyżeczka to taka sama ilość jak soli peklowej poza tym przepis fajny i jutro do zrobienia oczywiście w wolnowarze pozdrawiam Sergiusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumiem z tą ilością soli. Jeśli zastępujemy solą zwykłą to taką samą ilością jak peklo czyli 20g kg. Ja zawsze używam skrupulatnie wagi, ale łyżeczka w nomenklaturze kulinarnej to miarka 5 ml - (nawet mam tak zaznaczone po prawej stronie bloga) ,w której jest około 9-10g soli lub peklo. Właśnie dlatego zachęcam wszystkich do odważania zawsze na wadze.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena