Świeże kiwi i galaretka? To nie może się udać! A jednak :) Wystarczy świeże kiwi obgotować w syropie cukrowym i już nie musimy się martwić, że galaretka nie stężeje. Do tego pulchny biszkopt nasączony syropem pozostałym po obgotowaniu kiwi i pyszna masa kremowo-jogurtowa. Czego chcieć więcej :) Za patent na kiwi i galaretkę dziękuję Ostrej na Słodko.
Składniki (28 cm x 24 cm):
Biszkopt:- 2 jajka
- 70 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Masa kremowo-jogurtowa:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
- 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody
Warstwa kiwi z galaretką:
- owoce kiwi (u mnie koszyk 1 kg)
- 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 500-600 ml wody)
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:
Blachę (u mnie o wymiarach 28 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół - w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1700C i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.
Obgotowanie kiwi:
Owoce kiwi obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Na szeroką patelnię wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/4 szklanki cukru, zagotować. Do powstałego syropu przełożyć plastry kiwi i obgotować 2-3 minuty. Plastry kiwi odsączyć z syropu, syrop zachować do nasączenia biszkoptu.
Masa kremowo-jogurtowa:
Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować.
Złożenie ciasta:
Ostudzony biszkopt nasączyć syropem od obgotowania kiwi, wyłożyć masę kremowo-jogurtową, wyrównać i ułożyć na wierzchu plasterki kiwi. Całość zalać tężejącą galaretką agrestową przygotowaną w zmniejszonej ilości wody (na dwa opakowania dałam 600 ml wody). Ciasto schować do lodówki, aby całość stężała. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
pamiętam, jak pierwszy raz odkryłam, że galaretka ze świeżymi kiwi (i ananasem) nie tężeje. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, dlaczego nie tężeje, ale później skojarzyłam fakty i od tamtej pory nie robiłam kiwi z galaretką... Kiedyś się zastanawiałam, że przecież ananas z puszki nie przeszkadza galaretce, więc i kiwi obgotowanie powinno dać radę. Ale te domysły były tylko domysłami, gdyż nie sprawdziłam swojej teorii w praktyce. A dzięki Tobie już wiem, że tak można;0)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam u Ostrej na słodko, ze działa to już byłam pewna :D Również bałam się zaryzykować.
UsuńFajny sposób na galaretkę z kiwi :D Czyli wnioskujemy, że z ananasem też zadziała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń