niedziela, 17 września 2017

Kiełbasa wiejska w osłonkach


Wiejska słoikowa ale w osłonce. Smak rewelacyjny bez względu czy to słoik, osłonka czy nawet szynkowar. Pyszna domowa wędlina z aromatyczną przyprawą, świetnie skomponowaną. Polecam serdecznie :)





Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej/szynki wieprzowej + 27 g peklosoli
  • 1 kg boczku + 18 g peklosoli
Przyprawy:
  • 37.5 g przyprawy wiejskiej (15g/kg) / skład: czosnek, pieprz czarny, kminek, papryka, chili
  • 3.5 g majeranku (5 łyżeczek) 
  • 100 ml wody
Dodatkowo:
  • osłonka termokurczliwa lub białkowa (u mnie średnica 5,5 cm)

Przygotowanie:

Obrobione, oczyszczone mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, każde wg rodzaju przełożyć do pojemnika lub miski, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 3 doby w lodówce. Po tym czasie zmielić - u mnie sitko 4 mm dla obu mięs.

Zapeklowane mięso przełożyć razem do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). 

Przygotować osłonki, zgodnie z zaleceniem producenta niektóre trzeba moczyć (info na opakowaniu). Zawiązać jeden koniec osłonki, napełnić ściśle mięsem tak aby nie było pęcherzyków powietrza, zawiązać drugi koniec osłonki, kiełbaski schować do lodówki na 8-12 h.

Kiełbasy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku na największej mocy. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80oC (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć aż wyrób w środku osiągnie 68oC, ciągle utrzymując podaną stałą temperaturę wody 75-80oC. Po tym czasie kiełbasy wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. sama zaczynałam swoją przygodę z wędlinami właśnie od osłonek- fajny sposób na przygotowanie zdrowych wędlin:)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię różnorodność, osłonki, szynkowar, słoiki. Za każdym razem coś innego :) Jeszcze tylko o wędzarni marzę.

      Usuń
  2. oj, cudna na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wiejskiej kiełbasce nie da się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, no to do dziela. A gdzie kiolbasa Mysliwska? To najpepsza z kiolbas polskich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie wędzarnia, będzie i myśliwska :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena