Krokiety inne niż zazwyczaj, tym razem na słodko. Z kremowym twarożkiem i malinami z nutą cynamonu, których to połączenie zawładnęło moimi kubkami smakowymi. Także nie pomijajcie w tym przepisie cynamonu, oj nie. Do krokietów wykorzystajcie przepis na swoje ulubione naleśniki, lub skorzystajcie z podanego poniżej. Szczerze polecam, paluszki lizać :)
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
Dodatkowo:
- twarożek śmietankowy, kremowy (np. wiaderkowy, kanapkowy) - miałam 500 g
- cukier/miód do smaku
- świeże owoce (u mnie maliny)
Panierka:
- 2 jajka
- odrobina cukru
- łyżka mleka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- bułka tarta
Do smażenia:
- masło klarowane (lub olej, wg gustu)
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. położyć na talerz.
Twarożek przełożyć do miski, dodać cukru/miodu do smaku i wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać łyżkę twarożku, rozsmarować, na jednym z końców ułożyć maliny i zwinąć krokieta tak jak na zdj.
Jajka rozkłócić widelcem z mlekiem, cukrem i cynamonem. Panierować krokiety najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Najlepiej na maśle klarowanym, ale pysznie też wyjdą na oleju. Odłożyć na ręcznik kuchenny aby odsączyć resztki tłuszczu.
Smacznego!
Bardzo ciekawe, bo krokietów na słodko jeszcze nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńCudne były!
Usuń