sobota, 30 września 2017

Pasztet z kaczki z żurawinową galaretką


Kolejny pasztet wykorzystujący mięso z rosołu - tym razem z kaczki, otulony pyszną galaretką żurawinową. I pomyśleć, że to kuchnia resztkowa :) Niedawno otrzymałam od Tradismak paczkę z zestawem do domowego wyrobu pasztetu gdzie znalazłam gotowe kompozycje przypraw do pasztetów, przyprawy, żelatynę jak i małe, zgrabne foremki aluminiowe. Dzięki temu za jednym mieleniem dużej ilości mięsa można rozłożyć sobie masę na kilka części i zrobić każdą część o innym smaku. Serdecznie zapraszam na pasztet z żurawiną :)







Składniki (forma 20x6x7 cm):

Pasztet z kaczki z żurawiną:
  • 300 g ugotowanego  mięsa z kaczki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
  • 4 g przyprawy do pasztetu - typ kogutek *
Żurawinowa galaretka/mus:
  • 250 ml bulionu, w którym gotowała się kaczka (rosołu)
  • 250 ml żurawiny suszonej lub świeżej
  • 125 ml soku żurawinowego/wiśniowego/wina czerwonego - dla koloru
  • sól, sok z cytryny, pieprz - do smaku
  • 20 ml żelatyny (4 łyżeczki, każda 5 ml)

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane z kości mięso z kaczki zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą i żurawinę, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie.

Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia.

Przygotować galaretkę żurawinową. Bulion zagotować z żurawiną i sokiem, pogotować około 10 min aż żurawina zmięknie, całość zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę żurawinowej masy, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet z kaczki, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.

* można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa




Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. no wygląda fenomenalnie i prze smacznie:)
    aż ślinka cieknie;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą galaretką wygląda jak ciacho :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena