poniedziałek, 23 października 2017

Pierogi z pieczoną kaczką, cebulką, jabłkiem i śliwką


Pierogi z pieczoną kaczką zajmują czołowe miejsce wśród moich wszystkich sprawdzonych przepisów na pierogi. Kaczka, jabłko, cebulka i śliwka idealnie się skomponowały. Farsz zrobiłam z resztki pieczonej kaczki z jabłkami ale coś czuję iż następnym razem specjalnie upiekę nóżki kaczki, aby mieć do pierogów. Polecam serdecznie!





Składniki (25 szt):

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oleju lub oliwy
Farsz:
  • 300 g mięsa z pieczonej kaczki
  • 1 łyżka oleju/oliwy/tłuszczu spod pieczenia kaczki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz, majeranek
  • 5-6 śliwek suszonych
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
Do okraszenia:
  • cebula

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pierogi: do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.

Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką. Śliwki suszone pociąć w paseczki, mięso pieczone z kaczki pokroić nożem. Na Patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoto, dodać jabłka i chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać pieczoną kaczkę i śliwki, po chwili podlać bulionem i podgrzewać całość aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Ciasto podzielić na części. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć koła, nakładać farsz i sklejać pierogi.

Gotowe pierogi układać na tacki oprószone mąką, gotować we wrzątku około 3 min od wypłynięcia. Podawać wg upodobań, np. z przysmażoną cebulką.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. kocham pierogi <3 ale bym jadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie nadzienie z kaczki zapowiada się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię pierogi- u mnie dzisiaj z grzybami;D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo przemawia do mnie ten pomysł na farsz. Z suszonym jabłkiem robię, ale świeżego nie dodawałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena