poniedziałek, 20 listopada 2017

Blok waniliowy


Smak do którego lubimy wracać - blok waniliowy a'la biała czekolada przygotowany na bazie mleka w proszku, z różnymi dodatkami - bakaliami, suszonymi owocami i herbatnikami. Zwarte i świetnie się kroi, a na tyle miękkie iż rozpływa się w ustach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki. Warto się skusić od czasu do czasu :)



Składniki:

  • 200 g mleka w proszku 
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 125 ml wody
  • 300 g dodatków (bakalii, herbatników, suszonych owoców - u mnie 200 g suszonej żurawiny i 100 g herbatników)

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić  cukier, wodę, masło i cukier waniliowy. Całość wstawić na palnik i podgrzewać do momentu aż cukier i masło się rozpuszczą.

W drugiej misce wymieszać bakalie i dodatki z mlekiem w proszku. Zawartość zalać rozpuszczonym wcześniej masłem z cukrem i wodą, całość wymieszać. Gdyby było zbyt luźne to dosypać więcej mleka w proszku. Masę przełożyć do formy silikonowej lub keksówki wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki aby stężało.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Robiłyśmy kiedyś taki z pistacjami i herbatnikami :D Był przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo lubię!
    Poczyniam czasami.
    Znika w niewyjaśnionych okolicznościach...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowała Pani robić w ciemnej wersji, bo się zastanawiam czy warto próbować eksperymentu?

    OdpowiedzUsuń
  4. za czekoladowym nie przepadam, ale taki już lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, takiej wersji jeszcze nie znałem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena