niedziela, 7 stycznia 2018

Chleb pszenno-żytni z formy, na zakwasie


Leon musiał wrócić ze świątecznego urlopu i zaczął już pracować. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Przepis na chleb jednak upiekłam go na zakwasie żytnim, a nie jak w oryginale na pszennym - stąd też u mnie nazwa pszenno-żytni. Chlebek wyszedł mięciutki, sprężysty i bardzo smaczny :)




Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 550
  • 4 g drożdży suchych lub 8 g drożdży świeżych (opcjonalnie gdy zakwas jest młody)

Przygotowanie:

Do misy wlać wodę, zakwas, wsypać sól i mąkę (dodać drożdże, jeśli używamy) i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do keksówki, u mnie 30 cm x 10 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub otrębami. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia, aż chleb podwoi swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 200oC z ustawieniem grzałki "góra-dół", na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu i wstawić chleb. Piec 35-40 min, aż się zarumieni. Dobrze wypieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Po pieczeniu wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. ja mam pecha z zakwasem- zawsze zapomnę odłożyć i muszę robić od nowa, a ten wiadomo że słaby na początku.
    Chlebuś wygląda bardzo smakowicie a nie ma nic lepszego niż taki domowy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena