niedziela, 15 kwietnia 2018

Bułki pszenne na drożdżach


Pyszne, puszyste i mięciutki bułeczki. Bardzo uniwersalne - zarówno do wędlin czy serów jak i do podania na słodko. Pozostały miękkie nawet kolejnego dnia. Ciasto jest jak chlebowe, z samej wody więc zamiast formować bułeczek można uformować bochen chleba. Polecam serdecznie :)




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę pszenną razową i sól, wlać drożdże i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto odgazować wyrabiając krótko. Z ciasta odrywać porcje około 90 g (10 szt), formować bułeczki. Bułeczki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 40 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220oC, blachę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 min, większe około 15 min, do zezłocenia. Bułeczki wystudzić.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena