piątek, 13 kwietnia 2018

Ciasto Pepsi


Bardzo smaczne ciasto z wykorzystaniem popularnego napoju Pepsi lub Coca-Coli. Kakaowy spód, masa z orzechów i herbatników, kremówka i galaretka. Korzystałam z tego przepisu dodając od siebie na górę warstwę galaretki zamiast tartej czekolady. Polecam serdecznie :)


Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):

Ciasto kakaowe:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki Pepsi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa:
  • 150 g zmielonych orzechów
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 250 ml coli
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
Masa śmietanowa:
  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Galaretka Pepsi:
  • 500 ml Pepsi
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier zmiksować. Dodawać po kolei żółtka ciągle miksując, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, zmiksować. Na końcu dodać olej i pepsi, ponownie zmiksować. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25 min. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Masa:

Zmielone orzechy połączyć z pokruszonymi herbatnikami i zalać Pepsi. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce masy z herbatników i orzechów, wymieszać i rozłożyć na ostudzonym cieście.

Masa śmietanowa:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować - dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlewać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki.

Galaretka Pepsi:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować - dodać 100 ml Pepsi, wymieszać. Na końcu dodać pozostałą Pepsi i ponownie wymieszać. Pozostawić do tężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena