piątek, 13 kwietnia 2018

Ciasto Pepsi


Bardzo smaczne ciasto z wykorzystaniem popularnego napoju Pepsi lub Coca-Coli. Kakaowy spód, masa z orzechów i herbatników, kremówka i galaretka. Korzystałam z tego przepisu dodając od siebie na górę warstwę galaretki zamiast tartej czekolady. Polecam serdecznie :)


Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):

Ciasto kakaowe:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki Pepsi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa:
  • 150 g zmielonych orzechów
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 250 ml Pepsi
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
Masa śmietanowa:
  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Galaretka Pepsi:
  • 500 ml Pepsi
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier zmiksować. Dodawać po kolei żółtka ciągle miksując, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, zmiksować. Na końcu dodać olej i pepsi, ponownie zmiksować. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25 min. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Masa:

Zmielone orzechy połączyć z pokruszonymi herbatnikami i zalać Pepsi. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce masy z herbatników i orzechów, wymieszać i rozłożyć na ostudzonym cieście.

Masa śmietanowa:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować - dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlewać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki.

Galaretka Pepsi:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować - dodać 100 ml Pepsi, wymieszać. Na końcu dodać pozostałą Pepsi i ponownie wymieszać. Pozostawić do tężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Anonimowy19:47

    Co z górna warstwą w składzie jest 500 ml Pepsi a w wykonaniu 100 ml to ile ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wykonaniu jest napisane 'Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować - dodać 100 ml Pepsi, wymieszać. Na końcu dodać pozostałą Pepsi i ponownie wymieszać.' - w 100 ml hartujemy żelatynę, następnie dodajemy resztę, czyli pozostałe 400 ml. Razem wychodzi 500 ml. Wszystko się zgadza.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena