poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ćwiartki z kurczaka wędzone, podpiekane


Od czterech lat posiadam w domu grill z wędzarnią, tzw. lokomotywę lub parowóz. Oczywiście nic nie równa się z wędzarnią z prawdziwego zdarzenia wobec tego z niezwykłym zachwytem oglądałam wędzone wyroby innych osób. W końcu się odważyłam i uruchomiłam swój grill jako wędzarnie. Do tej decyzji pchnął mnie Tradismak, z którym uwielbiam współpracować i jego zestaw promocyjny Domowa Wędzonka. Mając taką przesyłkę u siebie, nie było innego wyjścia jak zmierzyć się z domowymi wędzonkami i wskoczyć o poziom wyżej w przygotowaniu domowych wędlin. Powiem tak - jak ja mogłam tak długo zwlekać? Toż to wstyd! Przedstawiam zatem jeden z czterech moich pierwszych wędzonych wyrobów - ćwiartki z kurczaka wędzone i podpiekane.



Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka
Solanka:
  • 80 g soli niejodowanej
  • 1 litr wody
Dodatkowo:

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka opłukać, oczyścić z ewentualnych piór, odciąć nadmiar skór z tłuszczem i osuszyć. Ćwiartki umieścić w naczyniu do peklowania.

Przygotować solankę - sól rozpuścić w wodzie, solanką zalać ćwiartki. Przygotować taką ilość solanki aby zakrywała ćwiartki w naczyniu (na 8 ćwiartek zeszło mi solanki z 2 litrów wody). Naczynie schować do lodówki i peklować 24 h.

Ociekanie:
Po 24 h ćwiartki wyciągnąć z solanki. Każdą obwiązać nicią wędliniarską i powiesić do ociekania w pomieszczeniu o temperaturze 10-20oC na 12 h. Powiesić luźno, np. na kiju od szczotki opartym o dwa taborety lub krzesła, podstawiając pod ociekające ćwiartki tacki lub gazety. Pamiętać należy aby do naszego mięsa nie miały dostępu owady.

Osuszanie:
Ćwiartki po odcieku osuszyć - w wędzarni bez dymu w temperaturze 45-50oC lub w piekarniku - rozłożyć ćwiartki na kratce. Osuszałam w piekarniku ponieważ trudno by mi było to zrobić w mojej wędzarce. Należy suszyć do takiego momentu aż ćwiartki na wierzchu będą suche, skóra nie będzie się kleić do rąk. Zajęło mi to 1,5 h.

Wędzenie:
Osuszone ćwiartki umieścić w nagrzanej wędzarni. Wędzić w temperaturze 55-60oC do uzyskania koloru, który nas zadowala. Zazwyczaj trwa to 3-4 h.

Podpiekanie:
Wbić termometr w najgrubsze miejsce w ćwiartce. Uwędzone pałki podpiec w temperaturze 85-90oC aż do uzyskania w środku wyrobu 72oC (w wędzarni lub piekarniku).

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena