piątek, 20 lipca 2018

Dżem ze śliwek z pektyną


Bardzo lubimy wszelkie konfitury i ich słodycz nam nie przeszkadza. Jednak cenimy również przetwory niskosłodzone o mniejszej zawartości cukru, do których wykorzystuję pektynę - naturalny środek zagęszczający. Dżemy z pektyną robi się bardzo szybko, a to jest kolejnym plusem. Można robić je z całych owoców, pulp owocowych czy owoców częściowo zblendowanych. W tym dżemie wykorzystałam pulpę śliwkową - czyli owoce przetarte przez durszlak. Moja śliwa daje pyszne i słodkie owoce lecz nie odchodzą od pestek, dlatego owoce podduszam dosłownie 5 minut i przecieram. Szybko, wygodnie i jak smacznie :)




Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 150 g cukru
  • 18 g pektyny + 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Dżem z drylowanych śliwek:
Śliwki umyć, wydrylować pestki i umieścić w garnku. Zasypać cukrem i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie całość podgrzać aż cukier się rozpuści ale jeszcze nie będzie się gotowało. Spróbować czy całość odpowiada nam smakowo - w razie potrzeby dosypać cukru do smaku. Gdy słodycz dżemu nam odpowiada wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Skręcić moc palnika i pogotować jeszcze 4 minuty. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych lub wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i odstawić do góry dnem. Dżemów z pektyną nie ma potrzeby pasteryzować.

Dżem z pulpy:
Moja śliwa rodzi piękne, słodkie i aromatyczne owoce lecz nie odchodzą one od pestek. Dlatego ułatwiam sobie zadanie - śliwki myję i umieszczam w garnku, podlewam odrobiną wody i zagotowuję, gotuję pod przykryciem 5 minut. W tym czasie śliwki rozpadają się, przelewam całość na durszlak - pulpa zostaje przetarta do garnka pod durszlakiem a na durszlaku zostają same pestki. Odważam 1 kg pulpy śliwkowej i dalej postępuję jak wyżej w przygotowaniu. Całość tak sama pyszna a ile mniej roboty.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena