sobota, 11 sierpnia 2018

Domowy serek topiony


W rejonie gdzie mieszkam, czyli Wielkopolsce, charakterystycznym przepisem wpisanym nawet jako dobro kulinarne tego rejonu, jest Wielkopolski ser smażony. Ser oparty na procesie gliwienia, z charakterystycznym zapachem i smakiem. W tym poście prezentuję serek topiony, bardzo zbliżony produkcją, bez charakterystycznego zapachu, kremowy, delikatny. W oryginalnym przepisie, z którego korzystałam było jeszcze masło - na tą porcję 85 g, które dodaje się na końcu. Bez masła też jest pyszny. Na zdjęciach wersja klasyczna bez dodatków - ale wyobraźnia nie zna granic i można dodać wszystko na co mamy ochotę: salami, szynkę, podsmażone pieczarki, różne zioła i przyprawy. Co dusza zapragnie :) Te proporcje zaczerpnęłam z grupy kulinarnej, z przepisu umieszczonego przez Alinkę :)






Składniki:

  • 500 g twarogu (najlepszy tłusty)
  • 5 g sody
  • 5 g soli
  • 85 g masła (nie dałam)

Przygotowanie:

Twaróg umieścić w misce, rozkruszyć widelcem i obsypać sodą wraz z solą. Teraz powinien być pozostawiony na co najmniej 12 h aby uległ procesowi gliwienia - czyli rozkładowi w mazistą masę z charakterystyczną wonią. Pomijam w tym wypadku ten krok aby otrzymać delikatny, pachnący serek topiony, który z przyjemnością zje moja córcia. W smaku przypominający te wszystkie gotowe możliwe do kupienia.

Miskę z twarogiem umieścić nad garnkiem z wodą i w kąpieli wodnej rozpuścić twaróg aż będzie kremowy i bez grudek. W tym momencie jest czas aby dodać masło jeśli go używamy i różne dodatki. Serek wymieszać i przelać do pojemniczków lub słoiczków, nakryć folią, tak aby przylegała do serka - nie utworzy się kożuch. Serek trzymać w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Tak! Uwielbiamy go :D Nasza mama jak go robiła to zawsze musiała być ilość jak dla armii :D Na ciepło z bułeczką jedliśmy go jak szaleni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś zrobić , na pewno lepszy niż ten sklepowy z mnóstwem niepotrzebnych dodatków ...

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba wiadomo że on jest lepszy niż te co są w sklepach.To chyba każdy polak wie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy, powiedziałabym, że więcej jak połowa woli gotowe, bezproblemowe.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena