niedziela, 5 sierpnia 2018

Dżem ze śliwek z cynamonem i goździkami (z pektyną)


Robiąc mus ze śliwek z goździkami i cynamonem nie wiedziałam, że to połączenie będzie aż takie aromatyczne i pyszne. W związku z tym zamknęłam sobie troszkę malutkich słoików dżemu śliwkowego z tym zestawem przypraw. Również i Wam polecam takie połączenie :)




Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 150 g cukru
  • 18 g pektyny + 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

Dżem z drylowanych śliwek:
Śliwki umyć, wydrylować pestki i umieścić w garnku. Zasypać cukrem, dodać przyprawy i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie całość podgrzać aż cukier się rozpuści ale jeszcze nie będzie się gotowało. Spróbować czy całość odpowiada nam smakowo - w razie potrzeby dosypać cukru do smaku. Gdy słodycz dżemu nam odpowiada wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Skręcić moc palnika i pogotować jeszcze 4 minuty. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych lub wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i odstawić do góry dnem. Dżemów z pektyną nie ma potrzeby pasteryzować.

Dżem z pulpy:
Moja śliwa rodzi piękne, słodkie i aromatyczne owoce lecz nie odchodzą one od pestek. Dlatego ułatwiam sobie zadanie - śliwki myję i umieszczam w garnku, podlewam odrobiną wody i zagotowuję, gotuję pod przykryciem 5 minut. W tym czasie śliwki rozpadają się, przelewam całość na durszlak - pulpa zostaje przetarta do garnka pod durszlakiem a na durszlaku zostają same pestki. Odważam 1 kg pulpy śliwkowej i dalej postępuję jak wyżej w przygotowaniu. Całość tak sama pyszna a ile mniej roboty.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. Akurat za smakiem goździków nie przepadamy ale i tak chętnie byśmy spróbowały, bo kochamy śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można ich nie dodawać :D ale aromat nieziemski, goździk nie jest wyczuwalny a tylko delikatnie podkręca smak

      Usuń
  2. To na pewno jest bardzo smacznie.Musze to kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena