piątek, 3 sierpnia 2018

Naleśniki zapiekane z brokułem, serem i boczkiem wędzonym


Naleśniki zapiekane z brokułem, serem i boczkiem wędzonym - u mnie własnoręcznie uwędzonym. Zwijane jak krokiety lecz bez panierki, tylko zapieczone w piekarniku. Obficie posypane boczkiem i cebulką. Wcześniej planowałam zrobić te krokiety, jest to ten sam farsz ale bez boczku i cebulki, oraz wstawić nowe zdjęcia lecz boczek tak zachęcająco leżał na półce w lodówce, że postanowiłam zrobić inną wersję tych krokietów. Naleśniki są bardzo smaczne a boczek nadaje fantastyczny aromat i smak. Polecam serdecznie :)






Składniki:

Naleśniki:
  • 300 ml mleka
  • 2 jaja
  • 100 g mąki
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
Farsz:
  • różyczki brokuła (u mnie z brokuła o wadze 500g)
  • 100 g sera żółtego
  • 2 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotować naleśniki - wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę bez grudek. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min, aby odpoczęło.

Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.

Usmażone naleśniki kłaść na talerz, pozostawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować farsz. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę aż będzie szklista. Następnie dodać boczek i całość podsmażyć na złoty kolor. Różyczki brokuła ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie. Jeśli ktoś lubi, może ugotować całego brokuła. Po ugotowaniu brokuła rozgnieść widelcem, dodać żółty ser starty na tarce, połowę podsmażonej cebuli z boczkiem (drugą połowę pozostawić do okraszenia naleśników), wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśnika położyć na desce lub talerzu, wyłożyć część farszu. Rozsmarować po całości, zostawiając około 1 cm odstęp od brzegu naleśnika. Złożyć tak wszystkie naleśniki. Na patelni, na której smażona była cebula z boczkiem podsmażyć naleśniki z obydwu stron na lekko złoty kolor - krótko, ale na dość silnej mocy palnika. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą boczku i cebuli, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 min w 175oC. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena