niedziela, 26 sierpnia 2018

Serek topiony ze szczypiorkiem


W poprzednim wpisie pokazałam Wam serek topiony, naturalny bez żadnych dodatków. Gdy go robiłam z tej porcji to masę podzieliłam na dwie części i jedną zostawiłam naturalną a do drugiej dodałam szczypiorek. Wyszły dwa pyszne smaki, które można modyfikować dodając przeróżne dodatki. Polecam, zróbcie sobie swój domowy serek topiony :)



Składniki:

  • 500 g twarogu (najlepszy tłusty)
  • 5 g sody
  • 5 g soli
  • 85 g masła (nie dałam)
  • łyżka świeżego lub suszonego szczypiorku

Przygotowanie:

Twaróg umieścić w misce, rozkruszyć widelcem i obsypać sodą wraz z solą. Teraz powinien być pozostawiony na co najmniej 12 h aby uległ procesowi gliwienia - czyli rozkładowi w mazistą masę z charakterystyczną wonią. Pomijam w tym wypadku ten krok aby otrzymać delikatny, pachnący serek topiony, który z przyjemnością zje moja córcia. W smaku przypominający te wszystkie gotowe możliwe do kupienia.

Miskę z twarogiem umieścić nad garnkiem z wodą i w kąpieli wodnej rozpuścić twaróg aż będzie kremowy i bez grudek. Dodać masło jeśli go używamy i szczypiorek. Serek wymieszać i przelać do pojemniczków lub słoiczków, nakryć folią, tak aby przylegała do serka - nie utworzy się kożuch. Serek trzymać w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Pycha :D Jak tak przeszedł szczypiorkiem to musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam jeszcze serka topionego nie robiłem, ale chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena