czwartek, 25 października 2018

Dynia makaronowa - makaron z dyni


Dynia makaronowa - spaghetti squash pierwszy raz zagościła na naszym stole. Byłam niezwykle ciekawa czy rzeczywiście upieczona dynia tego gatunku zamieni się za sprawą widelca w dyniowy makaron. I to prawda :) Kilka ruchów widelcem i niezwykle zdrowy dodatek do dania gotowy. Jeśli spotkacie dynię makaronową, nie zawahajcie się jej kupić :)





Składniki:

  • dynia makaronowa
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól i pieprz, ulubione zioła
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Dynię umyć, ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół. Łyżką wybrać środek z pestkami, miąższ delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem i oprószyć solą, pieprzem i/lub ulubionymi ziołami.

Dynię ułożyć rozcięciem na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 0,5 szklanki wody na dno i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. W zależności od rozmiaru piec 45-60 min. Dynia jest gotowa kiedy da się lekko wbić łopatkę lub widelec.

Upieczoną dynię poszarpać widelcem, podawać jako dodatek do sosów niczym makaron.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena