środa, 3 października 2018

Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy


Przepyszny jesienny dżem, aromatyczny o delikatnym zapachu dyni. Idealny do pieczywa, przekładania ciast lub do naleśników. Przepis zaczerpnięty z tej strony, od siebie dałam jeszcze goździki.




Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 

Przygotowanie:

Dynię oraz owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać odrobiną wody i gotować aż owoce się rozpadną a nadmiar wody odparuje - około 1h. Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małej mocy palnika aż dżem zgęstnieje, często mieszając.

Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych lub wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować. Pasteryzowałam słoiczki o pojemności 330 ml 15 min, tradycyjnie w wodzie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena