wtorek, 9 października 2018

Sałatka ze szpinakiem, serem z niebieską pleśnią, orzechami i grillowaną figą


Prosta i pyszna sałata z serem z niebieską pleśnią, orzechami i grillowaną figą na liściach szpinaku. Całość dopełnia miodowy dressing. Nic dodać, nic ująć - propozycja pyszna na lekką kolację, lunch lub ... w dowolnej porze dnia :)


Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 figa
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Dressing:
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na dressing połączyć ze sobą w miseczce. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Ser z niebieską pleśnią pokroić. Figę umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i ugrillować na rozgrzanej patelni skropionej delikatnie oliwą.

Na talerz wyłożyć sporą garść świeżego szpinaku, wyłożyć cząstki figi, orzechy i ser z niebieską pleśnią. Całość polać dressingiem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Uwielbiam połączenie sera pleśniowego i fig. Chętnie spróbuję, bo dawno nie jadłam takiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Figi super pasują do sera pleśniowego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena