sobota, 20 października 2018

Wędzone serki typu włoskiego


Serki wędzone - cudowny przysmak przygotowany z gotowych serków typu włoskiego dostępnych w sklepach. Są to małe serki o wadze 220 g przygotowywane z serwatki na podobieństwo ricotty, stąd nazwa - typ włoski. Serki są wspaniałe, aromatyczne i bardzo smaczne. Moim zdaniem najlepsze są naturalne, jednak te z przyprawami smakują wyśmienicie - za każdym razem można przygotować inne smaki, z przyprawami lub dodatkami, które nam najbardziej odpowiadają. W tej solance wykorzystałam proporcje 100 g soli/1,5 litra wody i słoność odpowiada mi idealnie. Można również przygotować solankę 80 g soli/1 litr wody i wtedy moczyć serki 24 h w temp lodówkowej. Musicie dopasować ilość soli do własnych preferencji. Zachęcam bardzo do przygotowania serków jeśli macie możliwość wędzenia!










Składniki:

  • 6 serków białych "typu włoskiego"
  • 100 g soli warzonej zwykłej
  • 1,5 l wody
Dodatkowo:
  • dowolne dodatki do obtaczania serków, u mnie: przyprawa pomidory/oregano/chili, cebulka prażona, czubryca czerwona

Przygotowanie:

Przygotować solankę: wodę podgrzać, rozpuścić w niej sól. Serki rozpakować, umieścić w naczyniu, zalać ostudzoną solanką w ten sposób aby były całe zanurzone. Serki moczyć 12 h w temperaturze pokojowej - ja ze względu na rozplanowanie całego procesu wędzenia moczyłam 8 h w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce około 4 h.

Serki wyciągnąć na kratkę aby obciekły z nadmiaru solanki. Gdy przestanie kapać solanka, wytrzeć delikatnie ręcznikiem z nadmiaru solanki.

Serki osuszyć w wędzarni bez dymu lub w piekarniku w temperaturze 45oC przez około 60-90 min. Czas jest orientacyjny, nie mogą się po prostu lepić, muszą być suche z wierzchu.

Dopiero osuszone serki obtoczyć w dowolnych przyprawach lub dodatkach - wg własnego gustu lub pozostawić naturalne.

Serki ułożyć na kratce i wędzić w temperaturze 50-55oC do uzyskania zadowalającej nas złotej barwy. Trwało to u mnie  około 3,5 h.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. same serki bardzo lubię i często kupuję, nigdy jednak ich nie wędziłam- dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale muszą być pycha takie serki <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena