czwartek, 27 grudnia 2018

Gołąbki leniwe


Choć uwielbiam tradycyjne gołąbki to równie często przygotowuję takie leniwe - bez zawijania w kapustę, a z kapustą drobno poszatkowaną w środku. Dziękuję Julianno za przepis!



Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu (+ szklanka wody do gotowania)
  • 300 g drobno poszatkowanej kapusty
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 500 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kosteczkę i na odrobinie oleju usmażyć na złoto. Ryż ugotować na półtwardo w szklance wody - około 8 min, odcedzić i ostudzić.

Do mięsa mielonego dodać przesmażoną cebulkę, odcedzony ryż, poszatkowaną kapustę, jajko i przyprawy. Masę wyrobić i formować kotleciki. Każdego leniwego gołąbka obtoczyć w mące i obsmażyć z obydwu stron w szerokim rondlu, na oleju.

Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem, zalać gołąbki w rondlu, nakryć pokrywę i poddusić na wolnym ogniu 15 min.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena