niedziela, 9 grudnia 2018

Makiełki


Nie wyobrażam sobie Wigilii bez makiełek - makiełki to moja miłość od dzieciństwa. Słodka masa makowa przygotowana domowym sposobem podana z makaronem lub domowymi kluskami. Makiełki to potrwa wielkopolska - najczęściej podawana z pszennym pieczywem namoczonym w mleku, zamiast makaronu lub klusek. Z dzieciństwa jednak pamiętam tylko wersję z makaronem. Zawsze kiedy robię makowce to część masy zostawiam właśnie na makiełki. Uwielbiam :)



Składniki:

  • 200 g makaronu (łazanki, kokardki lub domowy grubiej cięty)
  • 200 g masy makowej
Masa makowa:
  • 500 g maku*
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe)
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy
  • 0,5 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 g rodzynek
  • 100 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni - wg uznania)
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów

Przygotowanie:

Mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.

Ugotowany mak odcedzić np. na sicie wyłożonym gazą lub chustą serowarską, zostawić do odcieku na około 15 - 30 min, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku, specjalnym do maku - makowym.

Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić do napęcznienia a następnie odcedzić. Suszone owoce, orzechy i migdały drobno posiekać.

W rondelku umieścić masło, cukier, miód i zagrzać aż całość się rozpuści. Zmielony mak umieścić w makutrze lub misce, dodać rozpuszczone z cukrem i miodem masło, dżem, ekstrakt oraz wszystkie bakalie. Dobrze wymieszać.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i jeszcze ciepły wymieszać z częścią masy makowej (u mnie około 200 g). Proporcje to kwestia indywidualna - ja lubię sporo masy makowej w stosunku do makaronu, najlepiej dodawać porcjami :)


* znacznie skraca czas pracy użycie maku już zmielonego. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić aż do ostygnięcia. Następnie odcedzić na gazie i dalej postępować już tak samo jak ze zwykłym.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena