czwartek, 13 grudnia 2018

Owsianka na mleku migdałowym z bananem


Kiedy mam wolny weekend i więcej czasu na ciepłe poranne śniadanie lubię przygotować owsiankę. Ostatnio korzystam tylko z płatków górskich, nie błyskawicznych. Ze względu na zmianę nawyków żywieniowych również mleko krowie poszło w odstawkę - zamiast niego owsiankę przygotowuję na wodzie lub na mleku roślinnym. Tym razem wykorzystałam mleko migdałowe. Do owsianki nadadzą się każde owoce, tym razem u mnie padło na banana - ot taki kaprys, a jaki pyszny kaprys! Polecam serdecznie :)


Składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego (wody/mleka zwierzęcego lub innego mleka roślinnego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • miód/syrop klonowy
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko migdałowe z cynamonem i szczyptą soli, dodać płatki, zamieszać i pogotować około 10 minut. Zdjąć garnuszek z palnika, przykryć pokrywką i zostawić jeszcze na chwilkę. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe.

Owsiankę przełożyć do miski, ułożyć plasterki banana, posypać migdałami i skropić miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena