poniedziałek, 17 grudnia 2018

Suszone jabłka


We wrześniu miałam spory plon jabłuszek z własnych drzew. Dorodne, soczyste, niepryskane. Przerabiałam na różne sposoby - dżemy, przeciery, musy, soki, kompoty ... a resztę ususzyłam. Pyszne do granoli, podjadania jak chipsy i do wigilijnego kompotu :)






Składniki:

  • jabłka
  • sok z cytryny
  • suszarka do owoców

Przygotowanie:

Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki lub połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Regularnie układać na tacach od suszarki do owoców. Przed ułożeniem można je skropić sokiem z cytryny aby zachowały jasny kolor.

Owoce suszyć około 7-8 godzin, suszyłam w temperaturze 70oC. W połowie suszenia zmienić kolejność tac - te z samego dołu przełożyć na górę aby owoce suszyły się równomiernie. Suszyłam do całkowitego wysuszenia, po przełamaniu pękały.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena