czwartek, 6 grudnia 2018

Wigilijny kompot z suszu


Na wigilijnym stole pozycja obowiązkowa - kompot z suszonych owoców. Aromatyczny, intensywny i pyszny. Dodaję tylko suszone owoce, bez tych suszonych podwędzanych - tak jak kocham wędzone wyroby to jednak smak dymu w kompocie bardzo mi przeszkadza. Ta propozycja to dla mnie idealny skład. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych moreli
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g rodzynek
  • 3-4 suszone figi
  • 10 suszonych daktyli
  • skórka z pomarańczy
  • sok z cytryny
  • 3-4 litry wody
  • cukier lub miód do smaku
  • opcjonalnie laska cynamonu i 3 goździki

Przygotowanie:

Pomarańczę wyszorować i ściąć pomarańczową skórkę - bez albedo. Owoce przepłukać na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Następnie dodać laskę cynamonu i goździki oraz skórkę pomarańczową i wstawić na palnik. Na wolnym ogniu stopniowo podgrzewać, na końcu zwiększyć moc palnika i doprowadzić do wrzenia. Skręcić moc palnika i pogotować na wolnym ogniu 15 min. Po tym czasie dosłodzić do smaku miodem lub cukrem oraz dodać sok z cytryny. Kompot schłodzić i odstawić aby nabrał smaku. Podawać zimny lub letni - wg upodobań.

Kompot podaję z częścią owoców, resztę pozostałych owoców odcedzam i mrożę - później po świątecznych obowiązkach robię pyszny i szybki dżem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena