czwartek, 17 stycznia 2019

Deser jogurtowy z kaki


Zdrowy owocowo-jogurtowy deser. Naturalnie słodki dzięki owocowi kaki, zwanym również persymoną. Owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Jest także bogate w  związki fitochemiczne, które wykazują działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Także warto sięgać po owoc kaki, nie tylko ze względów zdrowotnych ale przede wszystkim ze względu na smak :)




Składniki:

  • 1 owoc kaki
  • 1 łyżka płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Owoc kaki umyć, obrać i zmiksować na gładko z płatkami górskimi. W pucharku lub szklance warstwowo wyłożyć mus z kaki, na przemian z jogurtem: 1/3 kaki, 1,5 - 2 łyżki jogurtu, 1/3 kaki, 1,5-2 łyżki jogurtu i 1/3 kaki. Udekorować płatkami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena