środa, 9 stycznia 2019

Domowa ricotta


Ostatnio robiłam ser podpuszczkowy. Z jego produkcji zostało mi sporo serwatki, którą wykorzystałam do przygotowania domowej ricotty - pysznego kremowego, słodkiego i delikatnego serka. W Internecie widziałam wiele przepisów na domową ricottę, która wykorzystywała tylko świeże mleko. Lecz słowo "ricotta" " znaczy przegotowane (Re-cotta) i zasadą jest otrzymywanie jej z "resztek" czyli serwatki po produkcji mleka. Jedną część otrzymanej ricotty pozostawiłam delikatną i kremową, a część włożyłam do dalszego ociekania i otrzymałam ricottę bardziej suchą, idealną do pokruszenia na przeróżnych sałatkach. I jak to zwykle bywa, domowa ricotta a ta sprzedawana w sklepach to niebo a ziemia. Taką kuchnię resztkową to ja uwielbiam :) Korzystałam z przepisu ze strony Wędzarniczej Braci, do której należę.







Składniki:

  • 4-5 litrów świeżej serwatki (max do 3 godzin po produkcji sera)
  • 1 litr mleka świeżego
  • 70 ml soku z cytryny/octu białego winnego/octu jabłkowego

Przygotowanie:

Świeżą serwatkę wymieszać z mlekiem i całość podgrzać do temperatury 93oC. Ciągle mieszając wlać sok z cytryny/ocet biały winny/ocet jabłkowy. Mieszać kilka minut i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie proteiny z serwatki wytrącą się, podniosą i skrzepną (koagulują). Całość schłodzić w lodówce przez 8-10 h. Po tym czasie durszlak wyłożyć chustą serowarską lub gęstym płótnem/pieluszką tetrową i delikatnie przelać całość. Zostawić do okapania na 3-4 h. Chustę można zawiązać na kranie lub na drewnianej chochli położonej na garnku tak aby ricotta ociekała pod własnym ciężarem. Po tym czasie ricottę przełożyć do pojemniczka z przykrywką - wyjdzie nam kremowa, delikatna ricotta.

Część serka włożyłam do formy serowarskiej i zostawiłam do dłuższego ociekania. Otrzymałam ricottę tzw. suchą, idealną po pokruszenia do sałatek. Na przykład takiej ze szpinakiem, roszponką, pomarańczą, grejpfrutem i słonecznikiem :)



Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena